Nagli skok cijena žitarica na svjetskim burzama

2316

Američki izvještaj o potražnji i potrošnji žitarica uzburkao je svjetske burze.

burze

Prema pisanju Liderpressa prošlog je tjedna cijena kukuruza porasla još za 5 usd/mt, cijena sojinog zrna otišla je za 11 usd/mt dok je rekorder ipak cijena sojine sačme koja je u samo jednom danu porasla za maksimalnih 20 usd/st.

Dakle prema pravilima CME-a cijena u jednom danu može porasti ili pasti za maksimalno 20 usd/st što se prilično rijetko dešava no desilo se prošlog tjedna. Farmeri su bili više nego zadovoljni pomacima na tržištu, visoke cijene žitarica im uvijek izmame osmijehe na lica.

“Ovog tjedna snažan rast cijena na globalnim tržištima se nastavlja, pa je tako danas cijena sojine sačme na paritetu FCO Koper/ Rijeka probila visokih 390 €/t i dalje raste. Ovako visoke cijene smo zadnji put imali priliku vidjeti početkom 2015.godine kada su se kretale oko 400 €/T. Cijene zrna i sačme su snažno porasle zbog reduciranja svjetskih i američkih količina od prošlomjesečne prognoze! Prema podacima USDA-a zalihe sojinog zrna za 2016./2017.godinu će biti najniže u zadnje 3 godine. Problemi sa usjevima u Južnoj Americi, Argentini i Brazilu, te velika potražnja u Sjevernoj Americi istopiti će zalihe što će održati visoke cijene na burzi. Cijene kukuruza nisu porasle zbog manjka već zbog pretpostavke da bi visoke cijene sojinog zrna mogle potaknuti farmere na sadnju soje umjesto kukuruza”, navodi se tekstu Liderpressa.

Trenutačna cijena američkog kukuruza je vrlo konkurentna na svjetskim izvoznim tržištima stoga je i izvoz snažno porastao. Zanimljivo je istaknuti da par izvješća o trgovini navodi kako su cijene soje pretjerane i očekuju blagi pad. Vremenska prognoza za žetvu se popravlja u Argentini,a gubitci sojinog zrna možda neće biti visoki kako je bilo za očekivati. Samo 50% žetve je dovršeno stoga je trenutačno teško biti siguran u bilo što.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.