Lagestremija

7691

Lagestremija potječe iz Indije, Kine i sjeverne Australije, a autohtona je i u tropskom području Amerike.

lagetromija

Stoga, nemojte se čuditi ukoliko je u vrtnim rasadnicima primijetite i pod nazivom indijska ruža. Međutim, iako se njeno pravo ime teško pamti, dekorativnost ove biljke svakako ostaje u dugotrajnom sjećanju.

Njeni brojni svijetlo-ružičasti, ružičasti, crveni ili bijeli cvjetovi skupljeni u prelijepe cvatove jednostavno dominiraju u vrtnom prostoru. Međutim, na rasprostranjenost lagestremije dobrim dijelom utjecala je i njena produljena ljetna cvatnja.

Dakle, u razdoblju kada lagano “prolazi” sezonsko cvijeće i kada vrtovi gube svoju raskošnost, potrebno je površinu osvježiti cvjetnim stablašicama i grmovima. U tom pogledu, najčešće u toplijem klimatu možemo i primijetiti kako do izražaja dolaze brojni oleandri i lagestremije koji cvjetaju tijekom ljeta, kada se većina ukrasnih biljaka nalazi u stanju mirovanja.

U literaturi se često može zamijetiti kako se indijska ruža doista smatra osjetljivom biljkom. Međutim, praksa je pokazala da se osjetljivim razdobljem može smatrati samo prva godina nakon sadnje, kada je biljci potrebno pružiti maksimum njege i pažnje. Dovoljno je odabrati sunčani ili vrlo svijetli položaj vodeći računa da se sadnica posadi na plodno i strukturno tlo. Iako nije izbirljiva prema zemljištu najbolje joj odgovaraju glinasato- ilovasta tla.

Kako bi biljka pravilno napredovala, nužno je povremeno izvršiti i gnojidbu mineralnim gnojivom, s tim da u tu svrhu prednost treba dati gnojivima produljenog djelovanja (PLUSCOTE).

Kada smo iskopali i pripremili sadnu jamu, slijedi možda i najvažniji trenutak-odabir zdrave sadnice. Svakako najlošiju soluciju predstavlja kupnja sadnice u vrtnim centrima siromašne ponude. Kada ste pronašli rasadnik s kvalitetnom ponudom, dobro pogledajte sadnice kako bi odabrali što zdraviju i raskošniju. Vodite računa o rasporedu grana ali i o tome želite li grmolike, mini ili velike stablašice jer izbor zna biti prilično očaravajući. Nemojte se začuditi ukoliko je primijetiti i u mini izdanju jer je pogodna i za bonsai.

Kada ste nabavili i posadili lagestremiju, preostaje vam još voditi računa o njenom redovitom zalijevanju i prihranjivanju. Osim toga, svake godine tijekom ranog proljeća nužno je izvršiti i jače orezivanje. Prednost lagestremije leži i u njenoj univerzalnoj primjeni. Možemo je uzgajati kao ulično stablo (drvoredi), u gredici grmlja, kao neformalnu živicu, kao pojedinačnu biljku (soliter) ili, kao što smo već naveli-u vidu bonsaia.

Ipak, jedno je sigurno, ukoliko odaberete lagestremiju, sigurno nećete pogriješiti jer riječ je o ukrasnoj biljci jednostavnog uzgoja koja na minimum pažnje višestruko uzvraća.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.