Proizvodnja eteričnih ulja

4481

Eterična ulja su mješavine raznih hlapivih, čvrstih i tekućih komponenti, različitih po kemijskom sastavu.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Proces proizvodnje eteričnih ulja obuhvaća usitnjavanje biljnih sirovina i destilaciju. Uvjeti destilacije (tlak vodene pare, vrijeme i brzina destilacije) karakteristični su za svaku biljnu vrstu.

Eterično se ulje čuva u tamnim do vrha napunjenim staklenim bocama volumena 1 do 5 litara ili u aluminijskim spremnicima volumena 1 do 100 litara. Boce se hermetički zatvaraju, pečate i skladište na suhom i tamnom mjestu, na temperaturi ne višoj od 20 °C. Za proizvodnju eteričnih ulja potrebno je osigurati odgovarajuću opremu za destilaciju i odgovarajući prostor za njen smještaj. Ovisno o kapacitetu i kvaliteti opreme, troškovi mogu iznositi 50000 – 100000 eura.

Eterično se ulje proizvodi i iz nekih samoniklih biljnih vrsta koje se sakupljaju iz prirodnih staništa. Za proizvodnju eteričnog ulja koriste sc grančice bora, jele i smreke kao i njihove sjemenke. U ukupno proizvedenoj količini eteričnih ulja najviše se proizvodi eterično ulje lavande- Aetheroleum Lavandulae i borovice- Aetheroleum Juniperi.

U ekološkoj proizvodnji eteričnih ulja moraju se poštivati principi za proizvodnju i sakupljanje. U procesu destilacije trebaju se primjenjivati postupci koji iziskuju minimalni utrošak energije i koji minimalno ugrožavaju životnu okolinu. Otpadni materijal nakon destilacije treba iskoristi za kompostiranje. Materijali od kojih se prave destilatori i prateća oprema moraju biti stabilni i otporni na utjecaj biljaka i njihovih sastojaka.

Sva oprema, alat i pribor koji se koriste u radu s ljekovitim biljem moraju biti od materijala koji ne prenose toksične tvari, mirise ili okuse, otporni su na koroziju i dobro podnose često čišćenje i dezinfekciju. Površine trebaju biti glatke, ravne i bez pukotina. Drvo i slične materijale koji se ne mogu adekvatno čistili ili dezinficirati treba izbjegavati. Također treba izbjegavati metale čijom uporabom može doći do kontaktne korozije.

Sva oprema, alat i pribor za rad s LAB trebaju biti dizajnirani tako da se spriječi svaki higijenski rizik i omogući njihovo temeljito čišćenje i dezinfekcija. Ugrađena oprema treba biti pristupačna kako bi se lakše održavala i čistila. Kontejneri za neupotrijebljene materijale ili otpad moraju biti od nepropusnih materijala, laki za održavanje ili za jednokratnu uporabu. Svi prostori za hlađenje moraju biti opremljeni uređajima za mjerenje temperature.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.