Biljke koje nametnici ne vole

4886

Nametnik buhač najvjerojatnije neće prići vašim biljkama ako u njihovoj blizini imate posađen pelin, metvicu, salatu i žutilovku u cvatu. Posebice je djelotvorna kombinacija kupusnjača i salate, ili krastavaca i žutilovke.

stetnici

Krumpirovu zlaticu otjerat će hren, mrtve koprive i paprati.

Kupusnog bijelca tjera miris kopra, kadulje, ružmarina, majčine dušice, metvice, pelina, rajčice i celera. Naročito dobro djeluje kombinacija kupusnjača i rajčica, kupusnjača i celera, ili kupusnjača i začinskog bilja.

Lisne i krvave uši otjerat će dragoljub, lavanda i vrtni čubar. Posadite dragoljub ispod voćaka, lavandu pokraj ruža, vrtni čubar pokraj graha.

Lukova muha pobjeći će od mrkve.

Miševi i voluharice neće se zadržavati u vrtu u kojem je posađena kockavica, mlječika, pasji jezik, kokotac, suncokret, sunovrat ili češnjak, bilo kao rubno bilje, bilo oko stabla.

Mravi će izbjegavati lavandu, vratić i matovilac, a oko ruža ih neće biti ako uz nju budu lavande.

Mrkvina muha bježat će od luka, kadulje i grbice.Muhe ne vole blizinu bosiljka, vratića i oraha pa je uputno mjesto za sjedenje postaviti ispod oraha, ako vam muhe zadaju problem.

Nematode (glistaci) mogu se držati pod kontrolom uz pomoć nevena i kadifica.

Pepelnice neće biti ili će je biti manje ako ispod voćaka, između jagoda i ruža posadite češnjak (baktericid i fungicid), a pomaže i vlasac.

Puževe ćete teško pobijediti uz pomoć biljaka, ali pomoći će gorušica, luk, češnjak, dragoljub, kadulja, izop i majčina dušica.

Hrđa ribiza bit će pobijeđena posadite li uz grmove pravi pelin.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.