Mesnati klobuk prvo je konveksan, potom spljošten i naposljetku ljevkasto udubljen, ponekad ima malo ispupčenje.
Kožica je glatka, sjajna i ljepljiva, sa smećkastonarančastim koncentričnim krugovima. Stručak je kratak i zdepast, prvo pun, kasnije šupalj i pun tamnih jamica. Listići su gusti, tanki i uski, različite dužine i spuštaju po stručku. Meso je čvrsto, ali krhko. Na mjestu rezanja izlučuje se gust sok slatkog okusa i boje mrkvina soka. Kad se tekućina osuši postaje sivozelena.
Varijabilnost
Klobuk može biti okeržut ili tamno narančastocrven. Starije gljive ponekad imaju svijetlozelene pjege. Stručak je malo svjetliji od klobuka, ponekad posut blago ružičastim ili okerinjem. Meso na mjestu rezanja malo pozeleni, iako zelena nijansa brzo nestaje.
Stanište
Prilično česta gljiva u borovoj šumi, u nizinama i višim područjima.
Vrijeme rasta je ljeto i jesen. Moguća je zamjena s drugim jestivim mliječnicama koje izlučuju narančastu tekućinu poput krvne rujnice, jelove rujnice i smrekove rujnice. Ukusna jestiva gljiva, ali samo dok je mlada.