Mrka trubača

4382

Mrka trubača je ukusna jestiva gljiva, pretežito bjelogoričnih šuma. Postoji mogućnost zamjene s pepeljastom lisičarkom (Cantharellus cinereus) i gljivom Pseudocraterellus undulatus, no pažljivim motrenjem uočavaju se razlike.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

U bjelogoričnim, rjeđe crnogoričnim šumama, od lipnja do prosinca nalazimo gljivu mrku trubaču (Craterellus cornucopioides), čija se plodišta u mikorizi s drvećem pojavljuju u skupinama. Gljivino plodište ima oblik dubokoga lijevka, nalik je na trubu pa otuda i njezin narodni naziv. U zrelom je stadiju plodište 3–8 cm široko i 5–12 cm visoko, s podvijenim, valovitim rubom. Šupljina dopire do dna plodišta, a unutrašnja sivo-smeđa, crno-smeđa ili gotovo crna površina ima sitne čehice. Dio plodišta na kojemu se razvijaju spore (himenofor) čini vanjska, lagano valovita ili nabrana površina bez lamela, sive do plavkasto ili ljubičasto-sive boje. Svuda podjednako tanko (1–2 mm) i uzdužno vlaknato sivo-crno meso trga se u smjeru vlakana, relativno je elastično, a ugodna je mirisa i okusa.

Mrka trubača je, iako tankog mesa, ukusna jestiva gljiva, a služi kao dodatak jelima. Postoji mogućnost zamjene s pepeljastom lisičarkom (Cantharellus cinereus), također jestivom gljivom, čije meso ugodna okusa miriše na šljive. Manja je i tamne je sivo-smeđe boje, a od mrke trubače razlikujemo je i po himenoferu kojega čine uske, račvaste lamele sa zaobljenim oštricama, dok mrka trubača ima glatku ili samo donekle uzdužno naboranu donju stranu klobuka. Mrkoj je trubači slična i gljiva Pseudocraterellus undulatus. Razlikujemo je po nešto svjetlijem ulegnutom klobuku,
bez šupljine koja se spušta od vrha plodišta do dna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.