Vrste begonija

7790

Begonije pripadaju u porodicu Begoniaceae koja je dobila ime po guverneru Michaelu Begonu (od 1638. do 1710. godine) koji ih je iz San Dominga prenio u Europu.

begonija

Od davnina to su gomoljne begonije Begonia tuberhybrida. Sadašnje gomoljne begonije nastale su križanjem različitih vrsta begonija koje u zemlji razvijaju gomolje. Dijelimo ih u četiri skupine. Biljke iz skupine grandiflora su najsnažnije, jer mogu u visinu i širinu doseći 75 cm. Krupnocvjetne gomoljne begonije ne podnose izravno sunce. Zato ih sadimo u polusjeni ili uzgajamo na istočnim prozorima. Jedino se te begonije razmnožavaju dijeljenjem gomolja, sve ostale sjemenom.

Nekada su bile najviše omiljene begonije iz skupine floribunda. To su kompaktne, od 25 do 35 cm visoke gomoljne begonije. Krase ih brojni puni cvjetovi različitih boja. Poznate sorte su non-stop i pin-up. Već iskušana novost iz te skupine je sorta champagner.

Samo ime govori da nas cijelo ljeto uveseljava s cvjetovima posebne, šampanjske boje. Danas se sve više ljubitelja begonija odlučuje za viseće gomoljne begonije iz skupine pendula. Biljke prvo rastu gore, kasnije se objese i dosežu metar dužine. Jasno je da te begonije ne podnose vjetrovita mjesta. Sorta illumination ima narančaste, ružičaste, boje marelice ili bijele cvjetove. Muški cvjetovi su puni (s više slojeva latica), ženski su jednostavni. Novija sorta elserta robusnog je rasta i ističe se brojnim narančasto- crvenim cvjetovima.

Polako prodiru višecvjetne gomoljne begonije iz skupine multiflora. Tu pripadaju niske sorte, kao što je dobro poznata charisma, novija sorte Richard Galle, flamboyant i Helene Harms. Neke razvijaju pune, neke jednostavne cvjetove. Sve jako bogato cvatu. Križanjem begonije koja potječe iz Brazila – Begonia semperflorens i one iz Meksika – Begonia gracilis uzgojene su stalnocvjetuće biljke.

Te skromne biljke pripadaju u najznačajnaije s jednostavnim cvjetovima. Kako dobro podnose sušu, jako su omiljene za zasijavanje gredica, cvjetnih rubova i grobova. Jedno od većih, novijih iznenađenja je uspjeh američkih uzgajivača sjemenarske kuće Pan American Seed s begonijom dreagon wing (zmajevo krilo). Kao što zmaj širi svoja krila, tako ta sorta brzo i bujno raste. Praktički, preko noći iz male rasade, koja se zapravo ni sa čime ne razlikuje od stalnocvjetuće begonije, razvije se begonija novih dimenzija.

Uz pravilno njegovanje ubrzo dobivate 60 cm široke i visoke grmiće koji su posuti crvenim i ružičastim cvjetovima. Toj sorti ne škodi sunce, sjena, kiša, vjetar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.