Uzgoj kaktusa

4530

Unatoč činjenici da nisu jako zahtjevne biljke, valja znati kako tijekom hladnih zimskih dana kaktuse valja smjestiti na osunčano mjesto, tako da najsunčaniji položaj dobiju one vrste kaktusa koje potkraj zime razvijaju cvjetne pupove.

Smjestite li pak kaktuse na prozor, najbolje je da ga nikako i ne otvarate jer bi u protivnom moglo doći do njihovog smrzavanja. Ako ste prozor prisiljeni otvoriti, pripazite da hladni zrak izravno ne dođe do kaktusa. Ipak, za toplijih zimskih dana, kada vanjska temperatura nije manja od ništice, prostoriju u kojoj borave kaktusi povremeno morate dobro i prozračiti. No, međutim, kaktusi mogu prezimiti i u svjetlijim prohladnim podrumima, hodnicima ili stubištima, što je svakako bolje od grijanih prostorija. Bitno je da biljke imaju dovoljno svjetla i da temperature danju ne padnu ispod 8 stupnjeva C a noću ispod 4°C. Maksimalna temperatura pri kojoj kaktusi prezimljuju ne bi smjela prijeći 16°C.

Zalijevanje zimi

Tijekom zimskih dana, kako za druge biljke, tako i za kaktuse, vrijedi pravilo da ih nije potrebno obilno zalijevati, što ne znači da zalijevanje treba i izostaviti. Vodite računa da kod zalijevanja ne pretjerate jer višak vode može izazvati truljenje korijena, uslijed čega će biljka sigurno i uginuti. Također, imajte na umu da kaktusi koji imaju višak vode mogu potjerati slabe i blijede izboje koji na sebi nose sićušne cvjetne pupove te kao takvi postaju podložni mnogim bolestima. Stoga je zalijevanje kaktusa dovoljno obavljati svakih 15-20 dana, tek toliko da se korijen potpuno ne bi sasušio.

Sigurno prezimljavanje

Pored svega, mnogi ljubitelji kaktusa nisu u mogućnosti svojim ljubimcima osigurati sve potrebne uvijete za njihovo sigurno prezimljenje i to prvenstveno zbog neodgovarajućih stambenih prilika. Stoga postoji nekoliko korisnih načina pomoću kojih možete zaštiti kaktuse te na taj način ponovno i sljedeće godine uživati u njihovim prekrasnim cvjetovima. Jedan od načina je i taj da izvadite kaktuse iz lončića te svakog posebno umotate u više slojeva novinskog papira.

Tako umotane kaktuse složite u kartonsku kutiju i čuvajte pri temperaturi od 2 do 8 °C. Potkraj zime, kada prođu opasnosti od mrazeva, izvadite kaktuse iz papira te ih pola sata ostavite potpuno potopljene u mlakoj vodi.

Nakon pola sata, pošto su se biljke dobro namočile, posadite ih u lončiće, a na svaki lončić stavite prozirni pokrov pričvršćen oko posude. Tako umotane kaktuse potrebno je držati na temperaturi od 15 do 20°C kako bi se što prije oporavili i kako bi vrlo brzo postigli raskoš i željenu ljepotu.

Korisni savjeti

Ma koliko pazili prilikom presađivanja ili zalijevanja kaktusa, mnogi od nas će se ubosti na njihove bodlje. Zato je korisno znati kako na mjesto uboda trebate kapnuti nekoliko kapi voska od obične svijeće, a kada se vosak stegne, pažljivo ga odvojite od kože. Naime, prilikom skidanja voska ukloniti ćete i sitne bodlje kojih se inače teško osloboditi na bilo koji drugi način. Međutim, kod kaktusa koji imaju fine bodlje (koje se lako lome prilikom presađivanja) možete iste prethodno nekoliko sati ranije navlažiti jer će navlažene bodlje postati mekše, manje će se lomiti i, što je najvažnije, bit će puno manje uboda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.