Najčešće korištene cvjetnice

3619

Među najčešće korištenim cvjetnim vrstama bile su kadifice, neven, petunije, dragoljub, verbene, begonije, pelargonije, kozmos i šeboj, sve odreda lagane za uzgoj i nezahtjevne.

kadifice

Kadifica je starinska vrsta koja se najčešće sreće u vrtovima koji imaju predznak ekoloških. Odlikuje ju pun cvijet koji se javlja u vidu glavičaste cvasti, a vrsta posjeduje veliki broj kultivara. Visina biljke varira u zavisnosti od kultivara. Postoji u velikom broju boja, a najčešće je žuta i narančasta. Otporna je i dugo zadržava cvijet.

Pelargonija je pogodna za sunčana do polusjenovita mjesta. Jedna je od omiljenih balkonskih. Preko zime mora se spremiti u podrum i ostaviti do proljeća (uz povremeno zalijevanje). Razmnožava se vegetativnim putem, u kolovozu ili rujnu.

Begonija je cvjetna vrsta kojoj odgovara sunčano i polusunčano mjesto dobro zaštićeno od vjetra. Cvjetovi se javljaju u raznim bojama. Također je jedna od najčešće korištenih balkonskih vrsta, pogotovo u formi sitnocvjetnih begonija.

Verbene se razmnožavaju sjemenom i ima ih u cijelom spektru raznih boja. Vrlo su zahvalne kao vrtno cvijeće jer neprestano cvjetaju i ne zahtijevaju nikakvu posebnu njegu.

Šeboj je stara vrsta koja se sama razmnožava i opojnog je mirisa. Obilato cvate i javlja se u svim bojama.

Kozmos se razmnožava iz sjemena koje je lako sakupiti za iduću sezonu. Javlja se uglavnom u bijeloj i ljubičastoj boji, jako je otporan i dekorativan i lijep je ukras vrtu s povrćem.

Neven je neizostavni dodatak eko-vrtova, a pored toga je i vrlo dekorativan, nezahtjevan i ljekovit.

Dragoljub doživljava svoju renesansu u modernim vrtovima, jer je lijepih žutih i narančastih boja, penje se i uvija oko ograde i ostalih biljaka i djeluje vrlo dekorativno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.