Bonsai drvo

6166

Bonsai nije ništa drugo nego umjetnost pronalaženja drveća u prirodi neobična oblika i pokušaj njegove reprodukcije u malom. A za pojam malo neka nam bude vodilja činjenica kako bonsai možemo uzgojiti i u ljusci oraha.

Želimo li u vlastitom aranžmanu uzgojiti bonsai, u tu svrhu nam može poslužiti koštica različitih voćaka ili bilo kojeg šumskog drveta. Kao već dobro isproban način uzgoja možemo uzeti košticu breskve koju smo za vrijeme vrućih ljetnih dana u slast pojeli. Dovoljno je u odabranu plitku posudu, u koju smo pripremili zemlju, zasaditi košticu breskve i čekati da izbiju prve mladice. Na taj način, zahvaljujući nježnim ružičastim cvijetovima, među prvim vjesnicima proljeća za nekoliko godina moći ćete uživati u malenom i neobičnom bonsaiu. Međutim, prilikom uzgoja breskve potrebno je posudu izravno izložiti suncu, a zimi obvezno zaštita od mraza.

Tijekom vrućih ljetnih dana, kako za breskvu tako i za druge vrste bonsaia, potrebno je redovito provoditi zalijevanje kao i prskanje, a sve kako zrak ne bi ostao suh. Prihranjivanje tijekom ljetnih dana trebamo obavljati i do dva puta tjedno dok za vrijeme zime to uopće nije potrebno.

Svake druge godine, rano u proljeće, prije nego započne pupanje (ili u kasnu jesen) korisno je obaviti i presađivanje a u tu svrhu možete koristiti propusnu mješavinu zemlje s 50 posto pijeska i 15-20 posto gline ili ilovače.

Zima je za ljubitelje bonsaia vrijeme kad mogu predahnuti. Naime, osim zalijevanja, nemamo gotovo nikakvih radova oko mini drveta. Ipak, kada prođe vrijeme opasnosti od mrazeva, možemo započeti s orezivanjem debljih grana i formiranjem krošnje. Zalijevanje zimi, iako je povremeno, ne smije biti zaboravljeno. Jer dopustimo li da se bonsai potpuno isuši, on neće spreman dočekati proljeće. Pored zalijevanja, valja znati kako se prihranjivanje tijekom zimskih dana ne treba uopće obavljati.

I na kraju, kako biste bili sigurni da će vaši ljubimci dobiti nove listove, najbolje mjesto za smještaj bonsaia tijekom hladnih zimskih dana jeste garaža ili neka druga prostorija koja se ne grije a u kojoj temperatura ne prelazi iznad 10 stupnjeva C. Dakle, treba shvatiti činjenicu kako je bonsai zapravo mini drvo identično stablima iz prirode a kojima ne treba pretjerano topla prostorija. Poštujete njegove biološke osobine i u svom bonsaiu ćete moći dugo i nesmetano uživati.

Osim toga, šećite prirodom i promatrajte, skupljajte ovo neizmjerno blago prekrasnih prizora u vašim sjećanjima i možda će i vas potaknuti na pokušaj da tu ljepotu smjestite uza svoj kućni prag i uživate u njoj svakodnevno, tijekom četiri godišnja doba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.