Afrička ljubičica

3464

Afrička ljubičica potječe s područja brda Kilimandžaro u centralnoj Africi, a otkrio je 1890 godine Walter von Saint Paul Illaire. On je sjeme poslao u Njemačku, gdje su uzgojeni i njeni prvi primjerci.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Danas su sve sorte koje se uzgajaju uglavnom križanci i potječu od prvo otkrivene Saintpaulia ionantha. A ljubičicu odlikuju duguljasti listovi koji su smješteni na kratkim mesnatim peteljkama. Oni pak mogu biti okrugli, narezanog ili valovitog ruba, a prekriveni su sitnim malim dlačicama. Boja lista kreće se od svijetlo do tamnozelene, dok je donja strana kod mnogih sorata tamnocrvena. Cvjetovi mogu biti jednostavni ili puni, različitih boja latica a svi potječu od izvorne ljubičasto-plave boje.

Prilikom uzgoja afričke ljubičice ne zaboravimo da ona potječe iz tropskih krajeva, pa najniža potrebna temperatura uzgoja treba iznositi 16 stupnjeva C, dok prilikom cvatnje biljka zahtijeva i nešto veću temperaturu. Afrička ljubičica jedina je biljka koja podnosi više noćne temperature nego li dnevne. Stoga prilikom uzgoja biljaka u stanu poželjno ih je smjestiti na prozorsku dasku koja nikako ne smije biti izložena jakom podnevnom suncu (oprez u vrijeme zimskih dana). Biljci je pak potrebno osigurati dosta svjetla, ali ne izravnog, pa je u tu svrhu najbolje koristiti prozore koji se nalaze na istočnoj strani kuće ili stana.

Prilikom uzgoja afričke ljubičice najvažnije je provoditi redovito zalijevanje mekom vodom ili kišnicom. Pored toga, svakih 14 dana obavlja se i prihranjivanje gnojivima namijenjenim upravo za ove cvjetajuće sobne biljke. Spomenimo kako je u vremenu cvjetanja biljke potrebno intenzivnije zalijevati, dok se zalijevanje nakon cvatnje ponovno smanjuje, a sve kako bi se biljke malo i «odmorile». Osim toga, ukoliko bi korijen biljke stalno bio izložen vlazi, došlo bi do njegovog truljenja, što na koncu dovodi i do ugibanja biljke. A najbolji način zalijevanja ljubičica je u podložak, uz napomenu kako je nakon sat vremena suvišnu vodu nužno i odliti.

Afričkoj ljubičici godišnje su potrebna dva perioda mirovanja. Prvo je ljeti, kada se temperatura povisi iznad 25 stupnjeva C, a drugo je tijekom zime. Za vrijeme mirovanja zalijevanje se provodi manjom količinom vode, dok se prihranjivanje u potpunosti obustavlja. Ali osim vlage u tlu, afrička ljubičica traži i visoku zračnu vlagu. Međutim, kako ima osjetljive listove, tu prskanje ne dolazi u obzir. Ipak, pošto biljka traži visoku zračnu vlagu, najbolje je u tom periodu ljubičice smjestiti u prostorije gdje je vlažnost redovito i povećana-poput kupaonica ili kuhinje.

A prihranjujete li ljubičicu redovito, dobit ćete raskošne i lijepe cvjetove, što je san svakog uzgajivača sobnog bilja. Biljke je najpoželjnije uzgajati u plitkim zdjelama isključivo radi plitko smještenog korijena dok je presađivanje korisno obaviti tek nakon proljetne cvatnje. Afričku ljubičicu treba uzgajati strpljivo, s puno ljubavi i pažnje, te ne smijemo dopustiti da nas eventualni neuspjeh uplaši pa da zbog toga odustanemo od zamisli da svojoj maloj zbirci cvijeća dodamo i ovaj primjerak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.