U 7 koraka do vertikalnog vrta

2155

Vertikalno vrtlarstvo je neobičan način vrtlarenja jer, kao što sama riječ označava, biljke rastu vertikalno bez ili na jako malo zemlje.

Izvor: Alternativa-za-vas.com
Izvor: Alternativa-za-vas.com

No, riječ je o prirodnom procesu jer u prirodi postoje biljke koje rastu na staništima bez zemlje. Utemeljiteljem ove metode smatra se francuski botaničar Patric Blanc koji je inspiraciju dobio na putovanju u Tajlandu vidjevši biljke kako rastu na svakojakim površinama.

Vertikalno vrtlarstvo je idealno za manje prostore, koje će ekološki i estetski osvježiti. Doprinosi i energetskoj efikasnosti jer djeluje rashlađujuće ljeti i poboljšava kvalitetu zraka. Visina vertikalnog vrta može varirati od ogromne (zidovi nebodera) do vrlo male (unutrašnjost stana). Ako želite, čitav zid svoje kuće možete pretvoriti u vertikalni vrt.

Kako zasaditi vertikalni vrt?

Ako ne posjedujete velike horizontalne površine, a želite svoj prostor učiniti zdravijim, bližim prirodi, a ujedno i modernijim, vertikalni vrt je pravo rješenje. Ipak razumijevanje potrebnih uvjeta za ovakvo vrtlarenje esencijalno je za njegov uspjeh.

1. korak: Odaberite površinu

Za početak odaberite vertikalnu površinu gdje želite zasaditi vaš vrt – naprimjer, vanjski zid kuće. Odabir biljaka ovisit će o poziciji zida i količini svjetlosti koju prima. Ako želite uzgajati određene vrste biljaka, odaberite mjesto koje će njima najbolje odgovarati.

2. korak: Izradite okvir

Za vaše biljke trebate izraditi okvir koji po izgledu nalikuje uredskim policama. Najlakši materijal za održavanje je plastika. Međutim, to može biti i metal koji je skuplji i teži, ili drvo kojemu je potrebna dodatna zaštita od vlage i plijesni. U okvir stavite kvalitetnu zemlju, a zatim ga prekrijte čvrstom tkaninom koja će zadržavati biljke i zemlju unutra. Trebat će vam najmanje dva sloja tkanine, spojite ih pocinčanim vijcima i nehrđajućim spojnicama, dobro je zategnite da ne bude naborana. Ako vam je izrada okvira previše komplicirana, možete kupiti već gotove okvire za vertikalne vrtove: http://flowall.hr/

3. korak: Pripremite sustav za navodnjavanje

Da bi biljke uspješno rasle na vertikalnoj površini potreban im je sustav za navodnjavanje koji ih može ravnomjerno opskrbljivati vlagom. Za to možete kupiti sustave za navodnjavanje osmišljene baš za vertikalne vrtove, ili ako se smatrate sposobnima, izraditi ih sami od cjevčica za navodnjavanje “kap po kap”. Sustav mora raditi automatski jer se vertikalni vrtovi brzo suše, pa je potrebno navodnjavati biljke nekoliko puta dnevno. Utvrdite optimalnu količinu vode za vaše biljke tako da ne curi sa zida, a da zemlja bude dovoljno vlažna.

4. korak: Odaberite sustav za gnojidbu

Da biste ravnomjerno gnojili zelenu površinu, potreban je injektor gnojiva koji možete spojiti na sustav za navodnjavanje. Nakon što završite s gnojenjem, sustav za navodnjavanje spojite natrag na izvor vode. Imajte na umu da će vam možda voda ponekad procuriti iz vertikalnog vrta, tako da bi bilo dobro ispod posaditi gredicu s cvijećem.

5. korak: Odaberite biljke

Kod odabira biljaka vodite računa o suncu, sjeni, vlažnosti, vjetru i hladnoći po zimi. Planirate li vrt ostaviti vani tijekom zime, najbolje je da sadite biljke koje rastu u hladnijim podnebljima od onog u kojem živite. Ako je vaš zid seljiv, tijekom zime ga možete čuvati na suhom i hladnom mjestu, dok biljke miruju. Sadite domaće sorte. To mogu biti grmolike biljke, cvijeće, povrće, voće… Tu je Patrick Blanc primijenio svoja znanja iz botanike, pa naprimjer za vertikalne vrtove u Srednjoj Europi kombinira mješavinu zimzelene paprati, mahovine, trave i niske grmolike vrste.

6. korak: Posadite biljke

Da biste posadili biljke, u tkanini napravite rupice kroz koje ćete posaditi biljke. Pokušajte biljke zataknuti s čim više zemlje oko korijena i umetnite ih u rez.

7. korak: Dizajnirajte!

Najzabavniji dio vertikalnog vrtlarstva je kreiranje zelenih kompozicija. Pravilan odabir ključan je za estetski izgled i za životni ciklus biljaka, njihov razvoj i održavanje.

Prednosti vertikalnih vrtova:

– štede prostor
– uljepšavaju vaš dom
– pročišćavaju zrak
– idealni su za organizirane ljude koji vole minimalizam

Mane vertikalnih vrtova:

– brzo se isušuju
– teže je uzgojiti veće biljke
– zahtijevaju dosta održavanja
– drenaža može biti problem, ako je vrt unutra

Uz pažljivo planiranje svih detalja, možete izbjeći mane i uživati u pogodnostima koje daju vertikalni vrtovi. Ako se želite detaljnije informirati o ovoj tehnici vrtlarenja, savjetujem vam da pročitate knjigu samog tvorca ove metode Patricka Blanca „Vertikalni vrtovi“.

Izvor: Alternativa-za-vas.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.