Suzbijanje štetnika na ružama

2922

Ružina lisna uš ubraja se među veće vrste lisnih uši.

Proširena je svuda, a uzgajivači ruža obično početkom svibnja primjećuju brojne nježne kukce na mladim i nježnim izbojima. Uši su velike oko 1,6-3,3 mm, svijetlozelene boje s tek naznačenim tamnijim pigmentima na kraju proširenog dijela tijela.

Lisne uši sišu biljne sokove, a višak biljnih šećera izlučuju u obliku slatkaste tekućine koju posjećuju mravi. Razvoju i umnažanju ružine lisne uši pogoduju povišene temperature i relativna vlažnost zraka.

Ruže valja redovito štititi protiv lisnih uši jer mogu spriječiti ili nagrditi razvoj cvjetnih pupova. Mogu se koristiti neki od sljedećih pripravaka: Teppeki 500 WG, Boxer 200 SL, Actara 25 WG i dr.

Danas se na tržištu nalaze gotovi insekticidni pripravci na osnovi imidakloprida u pakiranju od 0,5 litara koji su idealni za primjenu na okućnicama i vrtovima.

Prisutnost crvenog pauka na ruži prepoznaje se po žućkastom lišću i brojnim sitnim, pokretnim, narančastocrvenim grinjama na naličju lišća. Suzbijanje crvenog pauka provodi se uglavnom primjenom akaricida (npr. Demitan ili Vertimec). Na tržištu se nalazi gotov akaricidni pripravak za suzbijanje grinja u pakiranju od 1 litra koji je dostatan za obiteljska gospodarstva, ali i za manje proizvođače.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.