Uzgoj petunija

4239

Petunije su biljke za sadnju na južnim, istočnim ili zapadnim položajima Kvalitetan rasad i supstrat, te optimalno stanište su osnovni preduvjeti manje pojave patoloških i fizioloških “neprijatelja” petunija.

Izvor: Wikipedia

Prigodom kupovanja presada odaberite samo zdrave biljke, sa 2 do 3 izboja, zelenih neoštećenih listova, a ne izdužene, tanke, lomljive, blijedozelenih listova s jednim cvijetom na vrhu. Najbolje je za početak kvalitetnog uzgoja petunija, a pogotovo surfinija kupiti originalnu zemlju za surfinije ili u univerzalnu humusnu zemlju za cvijeće umiješati sporodjelujuće gnojivo (Osmokote, Pluskote, u obliku granula, briketa ili tableta). Zemlja (supstrat), mora biti izrazito hranjiva, velikog kapaciteta za vodu i ocjedita, te blago kisele reakcije.

Još dok su «presad» dobro ih je pincirati, tj. rukom otkidati vrhove izboja kako bi se dobila busenastija biljka i spriječila kasnija ogoljelost. Razmak sadnje kod surfinija je 25 cm. Ako je razmak manji, može kod nekih sorti, doći do propadanja i truljenja dijelova biljaka, što je veoma pogodno za razvoj bolesti. Mogu se kombinirati s margaretama, bidensom, diasciom, verbenama i drugim cvijećem, ali pri tome morate voditi o rasporedu i razmaku sadnje.

Surfinije su zahtjevnije za uzgoj od obične petunije, ali zato i pravi izazov. Imaju dnevni porast od 2 do 3 cm, pa je potrebno puno hranjiva i vode. Za njih često kažu da su: gladne i žedne.

U fazi prve cvatnje prihranjuju se jednom tjedno. Najbolje je koristiti posebno gnojivo za surfinije i petunije. To su kompleksna mineralna gnojiva s većim sadržajem fosfora i kalija, i dodatkom željeza i magnezija. Za izrazito bogatu cvatnju možete prihranjivati dva puta tjedno gnojivom za cvatnju, a jedanput tjedno u vodu za zalijevanje dodajte željezo, kojim se sprječava kloroza – požutjeli listovi, slabija cvatnja i vrlo brzo propadanje. Tijekom vegetacije, osluškujte biljke, one će same svojim rastom i cvatnjom pokazati treba li ih dodatno prihranjivati.

Supstrat mora biti stalno vlažan, ne mokar. Za vrlo vrućih dana biljke na južnim položajima treba zalijevati i 2 do 3 puta na dan. Općenito, učestalost zalijevanja ovisi o veličini cvjetnog lonca i količini supstrata, te broju biljaka.

Cvatnju produžavate ako redovito uklanjate uvele cvjetove. Ako se vaše surfinije i petunije suviše otegnu, tako da rastu u dužinu, a u gornjem dijelu ostanu ogoljele, potrebno je oštrim podrezivanjem biljke prikratiti. Odrežite četvrtinu najdužih izboja, čime potičete stvaranje novih izboja i cvatnju u gornjem dijelu. Orezivanjem biljke postaju grmolikije. Redovito pregledavati zdravstvenu ispravnost, a kemijska tretiranja obavljati smo po potrebi.

Na tržištu postoje gotovi preventivni fungicidni pripravci za zaštitu petunija i surfinija od uzročnika biljnih bolesti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.