Njega ukrasnog bilja nakon sadnje

2470

Nakon sadnje može se vrtnim škarama ukloniti nepoželjne, oštećene grane ili skratiti grančice za 1/3 izboja radi formiranja krošnje, no to ovisi o biljnoj vrsti.

Rasadnici nude biljke u kontejnerima ili PVC loncima pa se takve sadnice mogu saditi tijekom cijele godine, za razliku od sadnica koje su uzgojene na otvorenim površinama. Takve sadnice se vade iz zemlje s korjenovom grudom i minimalnim oštećenjem korijena. Sadnice bjelogoričnih vrsta i ruža dolaze na tržište golog korijena i najbolje ih je saditi od jeseni, odnosno nakon opadanja lista pa do proljeća, prije kretanja vegetacije.

Kod crnogorice se ne skraćuju izboji, jer rez može naštetiti izgledu biljke. Tlo oko sadnice postavi se u obliku gnijezda, s ciljem da se tu zadržava voda nakon zalijevanja. Oko sadnice je poželjno staviti malč od sjeckane kore, radi sprečavanja rasta korova, zadržavanja vlage u tlu, a i radi dekorativnog izgleda.

Za veća stabla nakon sadnje postavljaju se kolci kao oslonci, za koje se vežu sadnice i drže ih dok se ne ukorijene, jer može doći do izvale sadnice zbog jačeg vjetra ili snijega.

U sezoni ljetne suše mlade posađene sadnice obvezatno se moraju navodnjavati ili zalijevati vodom (oko 10 l vode po sadnici jedanput – dvaput tjedno) i to najbolje u ranojutarnjim ili večernjim satima.

Gnojidba se može izvršiti organskim i mineralnim gnojivima. U jamu se prije sadnje stavi sloj zrelog stajskog gnoja (5-6 kg/m²) ili mineralno gnojivo formulacije NPK 7:20:30 ili 12:4:24+6Mgo (50-100 g/m²).

Magnezij je bitan mikroelement kod cnogoričnih vrsta, jer spriječava smeđenje iglica. U proljeće se biljke mogu prihraniti s NPK 15:15:15 ili NPK 12:4:24+6Mgo (50 g/m²) te početkom ljeta (25 g/m²). Također se može izvršiti gnojidba i prihrana organskim peletiranim gojivima 100-200 g/m². Gnojiva u prihrani se rasipaju 20 cm oko biljke u zoni korjenove mreže.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.