Alpska koza ili alpina

3553

Podrijetlom je iz švicarsko-francuskih Alpa, a rasprostranjena je po cijeloj Francuskoj gdje je i najmliječnija pasmina.

alpska-koza

Ova pasmina osim visokom mliječnošću, odlikovana je i visokom otpornošću, te lakom prilagodljivošću i ekstenzivnim i intenzivnim sustavima
uzgoja. Zahvaljujući tome u velikoj mjeri se izvozi, a posebice u zemlje Sredozemlja. Koze alpina pasmine su srednje razvijenosti, dobro izraženih dubina i snažnih udova.

Zahvalna je u ekstenzivnom i intenzivnom sustavu proizvodnje, u nizinskim područjima i u gorju. Alpina koze su srednje tjelesne razvijenosti, dobro izraženih dubina trupa. Tjelesna masa odraslih ženskih grla je između 50 i 80 kg, jarčeva od 80 do 100 kg.

Soj šamoise u Francuskoj zapravo je alpska koza, a ako se nađu grla koja na bilo koji način odstupaju od navedenog opisa, ona su rezultat različitih križanja. Mliječnost francuske alpina koze vrlo je dobra i posljedica je višegodišnje sustavne selekcije. Koze u laktaciji proizvode od 600 do 900 litara mlijeka. Plodnost im je također dobra i već pri prvom jarenju oko 30% koza ima dvoje jaradi u leglu. S dobi se plodnost povećava i iznosi oko 180%. Alpina koze su otporne i prilagodljive. Dobro podnose uzgoj u staji i na otvorenom i mogu se uzgajati u svim klimatskim uvjetima. Međutim, hranidbeni program alpina koza za visoku proizvodnju mlijeka mora biti intenzivan od posljednje faze gravidnosti do kraja laktacije. Naime, jedan od osnovnih preduvjeta dobre proizvodnosti mlijeka visoko mliječnih pasmina koza, općenito, je održavanje visokog stupnja tjelesnih energetskih pričuva prije početka laktacije, odnosno izbjegavanje ranih energetskih pričuva u kasnoj fazi gravidnosti. Francuska alpska koza danas dominira u hrvatskom mliječnom kozarstvu, odnosno najbrojnija je u uzgojno valjanoj populaciji koza u Hrvatskoj.

Alpina koze pojavljuju se u nekoliko boja. Najpoznatiji i najrašireniji tip je chamois (šafran) svijetložute, odnosno smeđe boje, s crnim trbuhom i donjim dijelovima nogu te prepoznatljivom prugom koja se pruža od glave preko vrata i leđa sve do vrha repa i više manjih pruga na glavi. Postoje crna, bijela i šarena grla alpine, s tim da se bijela grla svrstava odmah u sansku pasminu. Ostale varijacije uključuju pojavu bijelih pjega na crnoj ili smeđoj podlozi, crno sa ili bez svijetlih nogu, te la mantelee tip (s plaštom) u kojega su leđa i slabine tamni, a vrat i plečke svjetliji. Koža im je fina i glatka, prekrivena kratkom dlakom koja je u jarčeva nešto dulja na području vrata i plećki. Glava je srednje duga, blago ugnutog profila, širokog čela. Vime je pravilno razvijeno i dobro povezano s trbuhom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.