Uzgoj anisa

5873

Anis je odavno poznata ljekovita biljka. Koristila se još u staroj Grčkoj, a u 16. stoljeću započinje proizvodnja eteričnog ulja.

anis

Anis je jednogodišnja zeljasta biljka, visoka 40 – 60 cm. Korijen je vretenast, ravan i slabo razgranat, male moći upijanja, a doseže dubinu do 20 cm. Stabljika je razgranata, nježna i sklona polijeganju. Donji listovi su jednostavni, srcolikog oblika s dugim peteljkama. Gornji listovi su složeniji, sa sitnim podjelama. Cvjetovi su sitni, bijele boje, na dugim peteljkama. Anis cvjeta od sredine lipnja do prve polovice srpnja. Plodovi su ovalnog oblika, dvodijelni i međusobno srasli. Zreli plodovi su sivo- smeđi. Dugi su 4 mm, a široki 3 mm. Masa 1000 sjemenki je 2,0 – 2,5 g. Razdoblje vegetacije traje 120 – 125 dana. U sobnim uvjetima sjeme klija za 4 – 6 dana. Za 10 dana klija do 90 % sjemena. Mlade su biljke otporne na niske temperature pa ne postoji opasnost od smrzavanja.

Anis se uzgaja zbog plodova koji sadrže 2 do 4 % eteričnog ulja (Anisi aetheroleum). Osim eteričnog ulja, plodovi sadrže oko 10 % masnog ulja, bjelančevina, šećera i drugih tvari. Eterično ulje sadrži oko 80 – 90 % anetola, a upotrebljava se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. U narodnoj sc medicini plodovi anisa upotrebljavaju kao sredstvo protiv nađimanja i za poboljšanje probave.

Najbolji prinosi anisa postižu se na toplim i sunčanim površinama. Ne podnosi sušu, posebno ne tijekom cvjetanja. Anis nije jako zahtijevan u pogledu tla, ali mu najviše odgovaraju duboka i plodna tla odgovarajućih fizikalnih značajki.

Anis se u plodorcdu uzgaja nakon okopavina ili nakon strnih žitarica. Važno je samo da tlo nije zakorovljeno. Anis nc treba sijati nakon višegodišnjih kultura. Na istu sc površinu sije tek svake 2-3 godine. Osnovna obrada tla ista jc kao i za druge ratarske kulture. S pripremama treba započeti odmah nakon uklanjanja prethodne kulture. Tlo za sjetvu se ore ujesen na dubini 25 – 35 cm, što je moguće ranije. Poorano tlo se ostavi da prezimi, a u proljeće sc obavlja površinska obrada tla. Površinsku obradu tla, tj. usitnjavanje i poravnavanje, treba obaviti u rano proljeće.

Treba izbjegavati direktnu gnojidbu tla stajskim gnojivom. U organskoj jc proizvodnji poželjno da sc anis uzgaja na površinama na kojima je prethodna kultura bila gnojena stajskim gnojivom. Anis dobro podnosi mineralna gnojiva koja se primjenjuju u konvencionalnoj proizvodnji. Količina i vrsta gnojiva ovise o plodnosti tla, odnosno o sadržaju pojedinih hranjivih elemenata u tlu. Za tlo prosječne plodnosti dovoljno je 300-400 kg/ha NPK 15-15-15 gnojiva.

Anis se razmnožava isključivo sjemenom. Sjeme se sije sijačicama. Razmak između redova ovisi o plodnosti i zakorovljenosti tla. Na više zakorovljenim površinama razmak između redova treba biti 40 – 50 cm kako bi se moglo primijeniti međuredno okopavanje. Na tlima čistim od korova sjetva sc može obaviti sijačicom za žito, ali pod uvjetom da se sije svaki drugi red. Količina sjemena za sjetvu 1 ha ovisi o međurednom razmaku. Za razmak od 40 – 50 cm potrebno je 6-7 kg/ha sjemena, a za razmak od 25 cm, oko 12 kg/ha. Sjetva se obavlja polovicom ožujka, a u toplijim područjima i ranije.

Njega anisa obuhvaća međurednu kultivaciju, okopavanje i prihranjivanje. Okopavanje je nužno u prvoj fazi razvoja jer sc u početku anis vrlo sporo razvija pa je u to vrijeme i najosjetljiviji na korove. Broj okopavanja ovisi o stanju tla. Tijekom vegetacije okopavati treba najmanje 2-3 puta. Prvo se okopavanje obavlja kad biljke razviju 4-5 listića, dok je drugo okopavanje obično 20 – 30 dana nakon prvog. Anis se prihranjuje mineralnim gnojivima u vrijeme najintenzivnijeg razvoja. U to je vrijeme i najveća potrošnja dušika. Biljke se prihranjuju jednokratno i to u fazi kad imaju 5-6 listića. Za 1 ha površine dovoljno jc primijeniti 120 – 150 kg dušičnog gnojiva (KAN).

Anis sazrijeva vrlo neujednačeno pa je teško procijeniti pravi trenutak žetve. Ako su plodovi zreli, žetva se obavlja kombajnom za žito. U slučaju kada je tek 50 % plodova sazrelo, obavlja se dvofazna žetva. Nakon košnje masa ostaje na površini 3-4 dana da plodovi dozriju na stabljici, a nakon loga slijedi vršidba.

Prinos anisa ovisi o tipu tla i o klimatskim uvjetima vegetacije i oplodnje. U našim je krajevima prinos 700 – 1200 kg/ha. S obzirom na to da plod sadrži 2,50 – 3,75 % eteričnog ulja, s površine od 1 ha može se dobiti 15 – 30 kg ulja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.