Sikavica čuva vašu jetru

3583

Sikavica, Silybum marianum, je jedna od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre. Sikavica se često poistovjećuje s čičkom. To su vrlo slične, ali nisu iste biljke.

sikavica
Izvor: Wikipedia

Sikavica naraste i do dva metra u visinu te je jako bodljikava, ali je vrijedna truda ubiranja zbog njezine iznimne ljekovitosti. Ova biljka je u upotrebi već preko 2000 godina, i uglavnom se koristila za čišćenje i regeneraciju jetre. Najstariji zapis o ovoj biljci dolazi od Dioskorida koji ju spominje kao sredstvo za liječenje zmijskog ugriza. Njena je upotreba kao zaštitnika jetre bila popularna kod starih Grka. Indijanci su je koristili za liječenje čireva i kožnih bolesti.

Homeopatski liječnici koristili su sjemenke sikavice za liječenje žutice, kamenca, peritonitisa, krvarenja, bronhitisa i proširenih vena. Engleski herbalist John Gerard je smatrao sikavicu najboljim biljnim lijekom protiv svih melankoličnih bolesti. Britanski herbalist Nicholas Cluppeper je pak izjavio kako je efikasna za liječenje bolesti jetre i slezene, te je zato dobra protiv žuči.

Na koji način sikavica štiti jetru

Sikavica je jedinstvena po tome da nema medicinski ekvivalent u liječenju jetre. Kod trovanja smrtonosnom gljivom Amanita phalloides (zelenom pupavkom) ona je jedini lijek, i po tom pitanju nema osporavanja čak ni od strane farmaceutske industrije.

Hladno prešano ulje sikavice

Obnavlja, štiti i čisti jetru. Aktivni sastojak iz sikavice zove se silimarin. Znanstveno je dokazano da silimarin obnavlja jetrene stanice i potiče njihov rast. Silimarin povećava razinu glutationa u jetri za 35%. Glutation je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre, i njegova razina pada ako smo svakodnevno izloženi visokim razinama toksina. Sikavica štiti jetru od razarajućeg djelovanja mnogih lijekova te ima moć da iz organizma izbaci kemikalije, alkohol, teške metale i radijaciju.

Ostala ljekovita svojstva sikavice

Preliminarna medicinska istraživanja pokazuju da bi silimarin mogao aktivno djelovati na sprečavanje rasta stanica raka prostate. Sikavica se preporučuje osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani, i dokazano pomaže kod mamurluka.

Ova biljka jača organizam, regulira probavu i pomaže kod zatvora. Manje je poznato da je sikavica jako korisna za krvožilni sustav. Ova biljka zaustavlja krvarenja i jača krvne žile. Većina smetnji uzrokovanih slabošću krvožilnog sustava i srca nestaje pred djelovanjem ove biljke – migrene, vrtoglavice, niski tlak, umor…

Sikavica efikasno liječi sve vrste alergija, hunjavice uzrokovane peludom, napade urtikarije i astme te bolesti putovanja. Ova biljka se također koristi u liječenju bolesti nadbubrežne žlijezde, kod upale slijepog crijeva i psorijaze.

Sikavica djeluje poput estrogena te može stimulirati proizvodnju mlijeka kod dojilja i poticati redovit ciklus. U nekim studijama se pokazalo da sikavica može normalizirati razinu kolesterola. 1986. godine odobrena je za liječenje alkoholnog i virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre. Silimarin sve više dobiva na važnosti jer je jedino sredstvo za obnavljanje i zaštitu jetre kod hepatitisa i ciroze jetre.

Berba i primjena sikavice

Sikavica raste po mnogim poljima i livadama, a možete ju posaditi i u vrtu. Listovi se beru u svibnju, a sjeme u kolovozu ili rujnu, kada se čupa i korijen. Cvijet sikavice bere se u lipnju. Sikavica se uzima u obliku čaja ili kapsula. Možete ju kombinirati i s drugim biljkama.

Za pripremu čaja 1-2 žličice suhe sikavice prelijte s 2 dcl kipuće vode, pustite da odstoji poklopljeno 15 minuta, promiješajte, a zatim procijedite. Pijte 1 šalicu čaja tri puta dnevno. Kod uzimanja proizvoda na bazi silimarina preporučuje se svakih 2 tjedna napraviti pauzu.

U rijetkim slučajevima sikavica može izazvati proljev, nadutost i mučninu. S obzirom da sikavica djeluje estrogeno ne preporučuje se ženama sa fibroidnim tumorima, rakom maternice, jajnika i dojke te endometriozom. Alkoholičarima nije preporučljivo koristiti alkoholnu tinkturu sikavice.

Proizvode od sikavice možete pronaći u webshopu ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.