Zmajeva krv

2932

U današnjim vremenima, kada smo izloženi stresu, zagađenoj hrani i onečišćenju okoliša, potrebno nam je nešto snažno što će nas zaštititi od tih opasnosti.

Zmajeva krv jedan je od takvih pripravaka. Ova je smola pravo čudo prirode amazonskih prašuma koje daruje svoje dobrobiti čitavom čovječanstvu. Sangre de drago ili zmajeva krv blještava je crvenkasta smola južnoameričkog drveta Croton lechleri, koje raste u amazonskim prašumama.

Najkorisnije je biljno sredstvo na svijetu za borbu protiv infekcija i zacjeljivanje rana. Ljekovita svojstva te tvari potaknula su autore srednjovjekovnih enciklopedija da je opišu kao “krv zmajeva”. Zbog svojih iznimno vrijednih sastojaka neizbježan je dio kućnih ljekarni mnogih južnoameričkih obitelji, a danas postaje sve popularnija u cijelom svijetu. Tijekom posljednjih godina i mnoge studije su potvrdile da je zmajeva krv prava riznica antioksidansa, jer na njih otpada 90 posto njenog sadržaja.

Melem za rane i lijek za sve kožne tegobe

Visok postotak proantocijanidina čini je jednim od najmoćnijih antioksidanata na svijetu. Ova ljekovita smola sadrži i niz vrijednih fitokemikalija, od kojih su dvije glavne taspin i lignan. Taspin ima antiupalna, antitumorska i antivirusna svojstva, a lignan igra glavnu ulogu u zacjeljujućim svojstvima zmajeve krvi.

Zmajeva krv iznimno je cijenjena u liječenju kožnih problema poput rana, ožiljaka, opekotina, osipa i psorijaze, jer ubrzava zacjeljivanje čak za četiri puta. Ako imate problema sa sporim zarastanjem rana, svakako biste trebali posegnuti za zmajevom krvi. Dobra je i za njegu kože, a to dokazuje sve više novih kozmetičkih proizvoda na bazi zmajeve krvi. Uklanja crvenilo i suzbija akne, bore i mrlje te kožu čini svježom, a pored toga umanjuje i posvjetljava madeže. U roku dva tjedna eliminira i najotpornije bradavice. Sprječava i trenutno zaustavlja vanjska i unutarnja krvarenja. Koristi se i za sprječavanje krvarenja nakon poroda.

Liječi i najteže želučane bolesti

Zmajeva krv snažno stimulira zdravlje probavnog sustava te sprječava nastanak čireva. Posjeduje antibakterijsko, antivirusno, antiparazitsko, antigljivično i antiupalno djelovanje, za razliku od antibiotika koji djeluju samo antibakterijski. Zahvaljujući tome učinkovita je u liječenju gastritisa i čira na želucu. Za ovaj učinak zaslužni su njeni spojevi, koji su 30 puta jači od penicilina.

Smiruje proljev

Zmajeva krv pomaže kod svih vrsta proljeva uključujući i one uzrokovane Escherichijom coli i Vibrio cholerae. Pripravci od smole imaju snažno antivirusno djelovanje protiv adenovirusa, retrovirusa, virusa parainfluence, respiratornog sincicijalnog virusa, virusa herpesa te virusa hepatitisa A. U siječnju ove godine odobren je farmaceutski lijek protiv proljeva Fulyzaq, formuliran na bazi zmajeve krvi.

Ostala ljekovita svojstva

Preliminarna istraživanja pokazuju da ova smola potiče samouništenje kancerogenih stanica kod gastrointestinalnih vrsta raka. Zmajeva krv štiti središnji živčani sustav, djeluje povoljno na multiplu sklerozu i Parkinsonovu bolest. Dodaje energiju prilikom umora i iscrpljenosti te ima značajan učinak protiv stresa.

Zmajeva krv pomaže kod:

– kožnih ozljeda i ranica
– površinskog i unutrašnjeg krvarenja
– ekcema, akni i bradavica
– ugriza insekata
– alergijskih reakcija
– visokog tlaka
– sindroma iritabilnog crijeva
– plućnih infekcija
– čireva i upala
– želučanih i crijevnih tegoba
– krvarenja desni
– lomova kostiju
– hemoroida
– proljeva

Primjena

Kod oralnog uzimanja doziranje varira od 5 do 15 kapi dvaput dnevno, ovisno o bolesti. U obliku pilule ili kapsule doza iznosi 500 mg. Lokalno možete nanositi veće količine zmajeve krvi. Trudnice i osobe oboljele od leukemije ne smiju oralno koristiti zmajevu krv, međutim lokalna primjena nije kontraindicirana.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.