Divizma ili divlji duhan

3825

Divizma (lat. Verbascum thapsus) je dvogodišnja biljka jedinstvenog izgleda koja može narasti i do 2 metra. Izdužene je stabljike i krupnih žutih cvjetova. U narodu je zovu i kraljevska svijeća jer oblikom podsjeća na svijeću.

Pripada porodici strupnika i potječe s područja Europe, Azije i Sjeverne Afrike. Poznata je i pod nazivima divlji duhan, široki lopuh, vučji rep, lepruh. Kroz povijest se koristila u razne svrhe, i to najviše u tradicionalnoj medicini Europe, Azije, kasnije i Amerike. Slavni grčki liječnik Dioskurid među prvima ju je počeo koristiti za liječenje bolesti pluća i tako je ostalo sljedećih 1.800 godina. U Ameriku su je donijeli doseljenici. Tamo su je indijanska plemena prisvojila i također koristila kod plućnih bolesti te kod bolova u kostima.

Široka medicinska upotreba divizme pripisuje se različitima spojevima koje ona sadrži. Neki od njih su saponini, glikozidi, iridoidi, flavonoidi, vitamin C, tanin te minerali cink i selen. Veliki broj antioksidansa u divizmi djeluje antiupalno, antimikrobno i regenerativno. Zbog svoje široke upotrebe, divizma je predmet mnogih istraživanja. Brojne studije su već potvrdile njezino široko ljekovito djelovanje.

Najistaknutija ljekovita karakteristika divizme je djelovanje na sve bolesti dišnog sustava. Divizma djeluje umirujuće, potiče iskašljavanje, smanjuje nadražaj. Bori se protiv različitih uzročnika upala i bolova. Lišće i cvijet divizme sadrže saponine, prirodne tvari koji olakšavaju kašalj i pomažu pri izbacivanju šlajma iz pluća.

Divizma pomaže kod prehlada, gripe, angine, upale pluća i porebrice, katara u plućima, bronhitisa, prsobolje, pa čak i astme. Dobar je lijek protiv alergija jer svojom sluzi oblaže dišne organe, čime ih fizički štiti od apsorpcije alergena i tako umanjuje rizik od alergijske reakcije. Kod težih slučajeva plućnih bolesti, lišće divizme se može zapaliti i inhalirati. Pritom valja napomenuti da ono ne sadrži štetne sastojke poput duhana.

Pripravci od divizme se stoljećima koriste u borbi protiv različitih infekcija uzrokovanih gljivicama i bakterijama. Zbog toga je divizma vrlo zanimljiva i znanstvenicima. Antimikrobno i antiupalno djelovanje pripisuju se njezinim fenolnim spojevima. Istraživanjima je ustanovljeno da ekstrakt divizme djeluje protiv niza štetnih organizama među kojima su i mnogi otporni na konvencionalne lijekove: Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Micrococcus luteus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumonia, Vibrio cholera, Enterobacter coccus, Aspergillus fumigatus. Zaključak je da divizma ima veliki antibakterijski potencijal.

Macerat divizme tradicionalni je pripravak protiv tegoba uzrokovanih mikrobima i upalama. Posebno je cijenjen kao lijek za upalu i bolove uha, a pomaže i u rastvaranju viška cerumena te herpesa, rana, ekcema, uboda, smrzotina. Primjenjuje se i kod upale očiju, bolova u kostima i mišićima, te kod hemeroida. Recept za izradu macerata divizme pronađite na kraju ovog članka.

Američki herbalist Matthew Wood u knjizi “Book of Herbal Wisdom” opisuje da divizma ima ovlažujuće i lubrificirajuće djelovanje na sinovijalne membrane. Tako efikasno hidratizira i podmazuje kralješke i zglobove. Često se koristi kod ozljeda leđa za koje većina ljudi misli da su neizlječive. Povećanje sinovijalnih tekućina čini kralježnicu podatnijom i udobnijom. Tako je vraća u njezin prirodan položaj, smanjuje bol i upale te poboljšava njezino opće zdravlje.

Mnogi herbalisti poznaju blagotvorno djelovanje divizme na kosti te joj pripisuju i svojstva zacjeljivanja hernije diskova i slomljenih kostiju. Razlog je u sluzi koja jednako kao što vlaži pluća, podmazuje i kosti. Diskovi tako ”skliznu” na svoje mjesto, a ukočeni zglobovi se otpuste. Kod problema sa zglobovima, artritisa i reume, narodna medicina divizmu upotrebljava izvana.Korijen divizme za zdravlje bubrega i mjehura

Pripravci od divizme većinom su zasnovani na cvijeću i lišću, no i korijen ima svoje vrijednosti. Posebno je cijenjen tonik protiv urinarne inkontinencije koji jača i poboljšava mišiće te osnažuje funkciju mjehura. Također smanjuje frekvenciju uriniranja, a ima i adstringentna svojstva koja ublažavaju upalu mjehura. Ne iritira, niti pretjerano stimulira funkciju mjehura i bubrega. Osim tog može pomoći i kod intersticijskog cistitisa i benigne hipertrofije prostate. Herbalisti preporučuju čaj korijena divizme i kod pareze lica, te drugih slučajeva bolova facijalnog živca.

Ostala ljekovita svojstva divizme:
– pomaže protiv proljeva i grčeva u trbuhu
– pomaže protiv nesanice
– olakšava migrene
– pomaže kod ubrzanog rada štitnjače
– može pomoći u smanjivanju kolesterola i triglicerida

Recepti

Macerat divizme

U 500 ml maslinovog ulja potopite 65 grama suhog cvijeta divizme i ostavite 40 dana na sunčanom mjestu. Procijedite kroz gustu gazu i zatvorite u tamnu bocu. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Primjena:

– Kod problema s uhom kapajte po 3 kapi 3 puta dnevno.
– Kod problema s očima mažite oči 2 do 3 puta dnevno.
– Kod kožnih problema i bolova mažite problematično područje nekoliko puta na dan.

Tinktura divizme

Tinktura od divizme preporučuje se kod bolova u kostima, problema s kralježnicom te kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. U 500 ml 60-70 postotnog alkohola stavite 65 grama suhih cvjetova i ostavite 2 tjedna na toplom mjestu. Procijedite kroz gustu gazu u tamnu bocu. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Primjena:
– Uzimajte po 3-7 kapi 3-4 puta na dan.
– Možete početi s manjom dozom koju ćete kasnije povećavati.

Čaj od divizme

Čaj od divizme posebno se preporučuje kod svih bolesti dišnog sustava, osobito ako su praćene osjećajem suhoće, ali i kod drugih navedenih bolesti. S 2 dl vruće vode prelijte 1 čajnu žlicu bilja, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta te procijedite kroz gazu.

Primjena:
– Pijete 2-3 šalice čaja s medom.
– Muči li vas kašalj po noći, pripremite čaj u termosici tako da možete piti po potrebi.
– Na isti način možete pripremiti napitak s mlijekom koji je također koristan kod dišnih problema.

Oblozi za oči

Odličan oblog protiv svih vrsta upala očiju bit će lagano popareni cvjetovi. Cvjetove stavite u platnenu vrećicu ili zamotajte u maramicu, namočite u čaj od divizme i lagano poparite da puste ljekovite sastojke.

Dekokt za urinarne tegobe

Pomiješajte 3 dijela korijena bijelog sljeza, 2 dijela korijena divizme, 1 dio korijena crvene konopljuše i 1 dio korijena sladića. 1 čajnu žlicu ove mješavine stavite u 250 ml vode. Kuhajte u kipućoj vodi 20 minuta, procijedite i pijte u malim gutljajima kroz cijeli dan.

Berba divizme

Divizma raste po šumskim čistinama te pjeskovitim obalama rijeka i potoka. Cijela biljka je prekrivena dlačicama. Cvjetovi se beru od početka srpnja, tijekom cijelog ljeta, pa sve do kraja jeseni. Cvjetove je važno brzo osušiti tako da ne izgube boju te hermetički zatvoriti jer inače gube ljekovitost. Listovi se beru nakon cvatnje po suhom i sunčanom vremenu, te se suše i spremaju u hermetički zatvorenu posudu. Korijen se preporučuje kopati u kasnu jesen prve godine rasta ili u rano proljeće, prije nego biljka počne zeleniti.

Napomena:

Divizma nema poznate nuspojave i smatra se sigurnom biljkom. Kod oralne upotrebe preporučuje se procijediti čaj kroz gustu tkaninu jer ova biljka sadrži sitne dlačice koje mogu iritirati grlo.

Izvor: Alternativa-za-vas.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.