Breza, ljekovito listopadno drvo

5088

Breza je listopadno drvo visine do 30 metara s glatkom bijelom ispucanom kožicom kore, te vitkim i tankim obješenim grančicama. Listovi su joj trokutasto zaobljeni i dvostruko pilastog ruba.

Cvjetovi su jednodomni, žućkastosmeđe boje, razvijaju se u proljeće zajedno s listovima. Pupoljci su joj jako ljepljivi kao i mladi listovi. U jesen se formiraju duge do desetak cm muške rese obično na kraju grane, a u proljeće ženske rese koje su manje od 2 cm te stoje uspravno pojedinačno. Vrijeme cvatnje je od travnja do svibnja.

Raste pojedinačno i do 1.900 metara nad morem, najviše na otvorenim prostorima poput ravnica, brežuljaka i planina (tu raste i u skupinama stabala). Može rasti kao ukrasno drvo u parkovima ili vrtovima. Otporna je na niske temperature, pa je najraširenija u sjevernim krajevima.

Pupoljci se sakupljaju potkraj zime i u rano proljeće sve dok se ne počnu otvarati, suše se u sjeni na prozračnom hladnom mjestu. Listovi se sakupljaju od svibnja do srpnja, suše se u sjeni na toplom i prozračnom mjestu. Kora se sakuplja na početku proljeća ili krajem jeseni, suši se na toplom i prozračnom mjestu, suha kora može se usitniti ili samljeti u brašno.

Sok od breze sakuplja se u proljeće, u vrijeme najvećeg kolanja sokova. Urezuje se kora većih stabala, dok se sok hvata u podmetnute posude. Iz jednog stabla može se sakupiti od jedne do pet litara soka, ovisno o vremenskim prilikama i temperaturi. Poslije sakupljanja soka iz breze ozljeda na drvu zamaže se smolom za cijepljenje, da što prije zaraste. Smola se sakuplja u rano proljeće, a katran se dobiva suhom destilacijom drveta. Iz drveta breze dobiva se ulje brezove smole.

U listovima breze glavne ljekovite tvari su flavonoidi, ali i eterična ulja, gorke tvari, saponini, vitamin c i dr. Sok breze sadrži invertne šećere, organske kiseline, soli, bjelančevine, biljne hormone rasta. U brezovoj kori ima mnogo betulina (brezovog kamfora), tanina, gorkih tvari, eteričnih ulja, smola, fitosterina (vosku slična tvar) i sl. List breze jedan je od jačih biljnih diuretika koji poboljšava izlučivanje mokraće pet do šest puta više od prosjeka.

To je posebno znakovito kod bolesti poput: nakupljanja vode u trbušnoj šupljini koja se javlja kod ciroze jetra, kod bolesti žuči, kod jako otečenih nogu i bolnih zglobova, kod vode u plućima i osrčju, kod kroničnog katara mjehura, kod kamenaca i pijeska u bubrezima, kod groznice, kod parazita-nametnika u crijevima. Oblozi od mladih listova breze stavljaju se na bolna mjesta kod reume i gihta, oteklih i bolnih zglobova. Kupke od brezovog lišća preporučuju se kod kožnih bolesti (vlažnih i suhih lišajeva, svraba, peruti i sl.).

Svježi sok breze koristi se u liječenju bolesti: krvi, jetra, osipa, za jačanje cijelog organizma, mokraćnih kanala, skorbuta, raznih kožnih nečistoća i dr.

Kora se u vidu kupki koristi za liječenje raznih kožnih nečistoća, znojenja nogu, osipa, čireva i sl. Čajni uvarak pripremljen od kore koristi se za pranje i ispiranje raznih kožnih nečistoća, vlasišta kose, prhuti, a za unutarnju uporabu kod kroničnih bolesti kože, pluća, vodene bolesti i gihta.

Čaj od lišća: jedna čajna žlica usitnjenog suhog lišća prelije se s 2 dl kipuće vode. Čaj se poklopi i pusti odstajati pola sata te se procijedi. Uzima se dnevno dvije do četiri šalice tako pripravljenog čaja.

Čaj od kore: 30 g kore moči se 12 sati u mješavini 2,5 dl vina i 2,5 dl vode. Poslije močenja ovako pripravljen čaj kuha se petnaestak minuta i procijedi se. Pije se dvije do tri šalice čaja dnevno, svakih sat vremena pije se po jedna jušna žlica čaja.

Sok (ne onaj koji vrije): pije se po jedna šalica dnevno i to ujutro natašte. Može se izmiješati pet do šest žlica svježeg soka breze sa kozjim mlijekom i medom ili s malo vina u svrhu proljetnog čišćenja organizma, bubrega od pijeska, kožnih osipa.

No svježi sok može se koristiti i za trljanje vlasišta kod jačeg ispadanja kose ili za jačanje korijena i vlasišta kose te odstranjivanja peruti. U kozmetici se pak koristi kao tonik za čišćenje lica i protiv sunčanih pjega.

Tinktura: 20 g listova ili pupoljaka namače se pet dana u 1 dl 60 postotnog alkohola. Tako pripravljena tinktura, uzima se tako što se jedna jušna žlica tinkture stavi u čaj, pije se dva do tri puta dnevno kod određenih bolesti.

Katran breze: koristi se za izradu sumporne masti kojom se liječi svrab kože te razne nečistoće na koži.

Kontraindikacije: čaj od listova breze ne izaziva nikakve štetne posljedice za organizam. Pijenje nerazrijeđenog soka se ne preporučuje, a pripravci od brezova katrana mogu djelovati nadražujuće na kožu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.