Potrkušci ili čučavci

4122

Mladunci ptica su ili potrkušci ili čučavci, iako ima i onih, koji su između ta dva tipa.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Kada se radi o pernatoj divljači, potrkušci su pilići poljskih i šumskih koka, pačići, guščići i mladunci šljuka. Njihovi roditelji uglavnom gnijezde na tlu ili u gnijezdima na vodi, rijetko u dupljama ili tuđim gnijezdima na drveću. Primjerice, divlja patka gluhara može gnijezditi i u dupljama i gnijezdima vrana na drveću. Paperjasti pačići tada iskaču kao mali padobranci i ne povrijede se, a majka ih brzo odvede do vode.

Kod potrkušaca su jaja bogatija žumanjkom i proces embrionalnog razvoja je puniji. Zato oni dolaze na svijet pokriveni gustim paperjem, vide, čuju i imaju gotovo uspostavljenu temperaturu tijela. Sposobni su se samostalno kretati i tražiti hranu. Po stupnju razvitka mogu se usporediti s mladuncima preživača i zeca među dlakavom divljači.

Roditeljska skrb se sastoji u vođenju po mjestima, koja su bogata hranom i sigurna, grijanju i “pokrivanju*’, kada pada kiša i zaštiti od neprijatelja koliko je to moguće. Većinom samo majke vode mlade. Oba roditelja su “zadužena” za potomstvo kod trčke, jarebice grivne i divlje guske. Ako majka strada, svu brigu preuzima otac.

Pri kraju inkubacije, ptice čvrsto sjede na jajima – i po cijenu života. U drugoj polovini tog razdoblja majka se javlja svojim mladima u jajima, što doprinosi ujednačijenijem izvaljivanju i zapamćivanju glasanja i signala majke. Kasnije, dok su još u gnijezdu, dobro zapamte majku i svuda je slijede. Pred valenje, a to je svojstveno i čučavcima, ptić u jaju zauzima poseban položaj. Leđa su jako svinuta. a glava je podvučena pod desno krilo i okrenuta prema tupom kraju jaja. tako da kraj kljuna iznutra dotiče ljusku. Na kraju gornjeg dijela kljun ptić ima tzv. jajčani zub. tvrdo rožnato zadebljanje. koje služi za razbijanje ljuske jaja. Ptić se sam oslobađa iz jaja. bez pomoći roditelja.

Pokretanjem kljuna gore-dolje ptić prvo probija ljusku najednom mjestu. zatim na drugima. Kada je cjelovitost jaja narušena približno na četvrtinu opsega, ptić se naglo ispravlja i, lomeći ljusku na dva dijela, oslobađa se. Taj proces traje nekoliko sati.

Kada se mladunci osuše, a to je na primjeru trčke jedan do dva sata, napuštaju gnijezdo. Majka javlja da je slijede, upozorava o raznim vrstama opasnosti – primjerice, iz zraka, o prestanku opasnosti, skupljanju itd. Mladi se manje raznovrsno javljaju, a posebno su glasni, kada im je zima ili se izgube.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.