Mušičarenje

4019

Ribolov umjetnom muhom dugo je godina, pogotovo u 19. i početkom 20. stoljeća bio vezan uz aristokraciju i bogataše. Ta etiketa ostala je vezana uz mušičarenje kao aristokratski sport sve do danas, iako je razvojem (i pojeftinjenjem) pribora ta tehnika stekla širok broj poklonika iz svih slojeva društva.

Mušičarskom tehnikom mogu se loviti sve vrste riba, kako one grabežljive, tako i one mirne i kako u slatkim vodama (rijekama i jezerima), tako i na moru. No, svekolika percepcija vezana uz ovu tehniku ipak poistovjećuje mušičarenje i ribolov pastrva i lipljena na salmonidnim, planinskim vodama, brzog toka. Kako smo već rekli, mušičariti se mogu šarani i štuke, klenovi i sva druga bijela riba.

I druga velika zabluda vezana uz mušičarenje da je riječ o tehnici koju je teško savladati – ne stoji! Naravno, treba truda da se savlada ova vještina. Vrhunski majstor se ne postaje preko noći. No, osnove tehnike, slaganje pribora, načini bacanja, mogu se brzo savladati. Nešto više vremena treba da se nauči sve o muhama, odnosno kreacijama kojima se lovi, a pogotovo ako čovjek želi biti vrhunski mušičar i sam izrađivati muhe.

Osnovni mušičarski pribor sastoji se od mušičarskog štapa (flikerice), čekrka, mušičarske strune, predveza i na kraju svezane mušice. Štapovi, role i mušičarska struna označavaju se oznakama AFTMA 1 – 10. Po tim brojevima štap, rola i struna moraju biti usklađeni. Nekada su se štapovi izrađivali od lijepljenih drvenih letvica, bambusa, staklenih vlakana i sl. Takvih štapova još uvijek ima, no danas prevladavaju oni iz modernih materijala kao što su grafit i boron. Dužina štapova za mušičarenje, ovisno o težini ribolova, kreće se od 2,40 do 2,95 m. Mušičarska struna je ona koja omogućuje da se mala i lagana muha zabaci na željenu poziciju u vodi. Amerikanci su napravili preokret u izradi mušičarskih struna 1954. kada su napravili tzv. šuplji konac. Strune se inače dijele na tonuće (oznaka S) i plivajuće (F). Ovisno od oblike mogu biti konusne (DT), oblika klina – s većom težinom u prednjem dijelu zbog daljeg izbačaja (WF) ili leteće – koje stvaraju mali otpor pri letu kroz zrak (ST).

Mušičarski ribolov dijeli se na laki (kategorija E – ribolov lipljana, odnosno riba do 1 kg), srednji (D – ribolov pastrva, odnosno riba do 3 kg) i teški (C – ribolov lososa, odnosno riba teških i do 30 do 40 kg).

Priča o mušicama je možda najteži dio ove tehnike ribolova jer od ribolovca zahtijeva dobro poznavanje kada se koja od njih pojavljuje na i u vodi, kako bi na pribor stavili baš onu pravu koja se tog trenutka roji ili koju riba uzima.

Generalno muhe se dijele po više kriterija. Po načinu izrade dijele se na plivajuće i suhe, tonuće ili mokre, nimfe, strimere i nepostojeće – izmišljene kreacije. Najbrže ćete naučiti mušičariti pod paskom nekog iskusnog ribolovca, ukoliko si ne možete priuštiti neki od (višednevnih) tečajeva (u Sloveniji ili Hrvatskoj).

Mušičarenje ili Fly Fishing je veoma popularno u svijetu, pogotovo u SAD, Australiji, Kanadi, ali i u mnogim zemljama Europe. Osim rekreativno, u mušičarenju se organiziraju i natjecanja pa i svjetska prvenstva. Isto tako su dosta razvijena i natjecanja u izradi umjetnih muha.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.