6.3 C
Zagreb
26 . ožujak 2024
Ovčarstvo

Ovčarstvo

Uzgoj ovaca, savjeti i preporuke iz ovčarstva…

Q-groznica

Ta je bolest u ovaca blage prirode. Međutim, pojava te bolesti bitna je zato što se prenosi sa životinje na čovjeka pa je ubrajamo...

Čimbenici proizvodnosti i sastava ovčjega mlijeka

Iako se po opsegu proizvodnje u Republici Hrvatskoj ovčje mlijeko ne može mjeriti s kravljim, a u zadnje vrijeme niti s kozjim, njegova hranidbena...

Odvajanje mladunčadi mliječnih ovaca i koza

U ekstenzivnim sustavima uzgoja ovaca i koza, ponajviše u onima namijenjenim proizvodnji mesa, uobičajen je prirodni uzgoj mladunčadi (uz majku i sisanje) pri čemu...

Istarska ovca

Područje nastanka i uzgoja istarske ovce naš je najveći poluotok Istra (ukupne površine 3556 km2), po kojemu je ova pasmina i dobila ime. Na području...

Određivanje starosti ovaca

Odrasla ovca ima 32 zuba; 24 kutnjaka (12 u gornjoj i 12 u donjoj čeljusti), te 8 sjekutića u donjoj čeljusti. Kutnjaci se dijele na...

Istarska ovca

Područje nastanka i uzgoja istarske ovce naš je najveći poluotok Istra, po kojemu je ova pasmina i dobila ime. U posljednja su tri stoljeća autohtone...

Hranidba janjadi mliječnom zamjenicom

Umjetna hranidba janjadi podrazumijeva hranidbu janjadi putem dude i bočice ili umjetne pojilice (kante s dudama). Janjad možemo hraniti odnosno prihranjivati ovčjim, kozjim ili...

Zarazna šepavost ovaca

Kažemo da je zarazna šepavost bolest ovčara. Javlja se najčešće kao posljedica loših uvjeta držanja i loše brige vlasnika o ovcama. U stado se...

Mačji repak u ishrani stoke

Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu. Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...

Balansiranje obroka u ishrani koza i ovaca

Obroke možete uravnotežiti „ručno“, pomoću jednostavne matematike na papiru ili pomoću osobnog računala. Na osobnim računalima možete koristiti programe za uravnoteženje obroka i kalkulatora...

Krčka ovca

Stoljetno napasanje prostranih krčkih pašnjaka, autohtonim i s tim prostorom saživjelim ovcama, izravno se odražava na održavanje botaničke strukture, odnosno sprečavanje procesa sukcesije i...

Što trebate znati o ovčjem mlijeku

Ovčje mlijeko je bijele boje, ugodna okusa i većinom bez mirisa. Količina i sastav mlijeka ovisni su o velikome broju čimbenika, prema kojima se može...

Označavanje ovaca i koza

Duga je povijest označavanja životinja, a u prošlosti je to najčešće bila briga samih uzgajivača koji su željeli prepoznatljivim oznakama označiti, „zaštititi“, prepoznati i...

Australijski merino

Australijski merino je najpoznatija pasmina ovaca za proizvodnju vune najfinije kvalitete u Australiji, jer sudjeluje sa preko 75% od ukupnog broja ovaca koje se danas...