Q-groznica
Ta je bolest u ovaca blage prirode. Međutim, pojava te bolesti bitna je zato što se prenosi sa životinje na čovjeka pa je ubrajamo...
Čimbenici proizvodnosti i sastava ovčjega mlijeka
Iako se po opsegu proizvodnje u Republici Hrvatskoj ovčje mlijeko ne može mjeriti s kravljim, a u zadnje vrijeme niti s kozjim, njegova hranidbena...
Odvajanje mladunčadi mliječnih ovaca i koza
U ekstenzivnim sustavima uzgoja ovaca i koza, ponajviše u onima namijenjenim proizvodnji mesa, uobičajen je prirodni uzgoj mladunčadi (uz majku i sisanje) pri čemu...
Istarska ovca
Područje nastanka i uzgoja istarske ovce naš je najveći poluotok Istra (ukupne površine 3556 km2), po kojemu je ova pasmina i dobila ime.
Na području...
Određivanje starosti ovaca
Odrasla ovca ima 32 zuba; 24 kutnjaka (12 u gornjoj i 12 u donjoj čeljusti), te 8 sjekutića u donjoj čeljusti.
Kutnjaci se dijele na...
Istarska ovca
Područje nastanka i uzgoja istarske ovce naš je najveći poluotok Istra, po kojemu je ova pasmina i dobila ime.
U posljednja su tri stoljeća autohtone...
Hranidba janjadi mliječnom zamjenicom
Umjetna hranidba janjadi podrazumijeva hranidbu janjadi putem dude i bočice ili umjetne pojilice (kante s dudama). Janjad možemo hraniti odnosno prihranjivati ovčjim, kozjim ili...
Zarazna šepavost ovaca
Kažemo da je zarazna šepavost bolest ovčara. Javlja se najčešće kao posljedica loših uvjeta držanja i loše brige vlasnika o ovcama. U stado se...
Mačji repak u ishrani stoke
Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu.
Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...
Balansiranje obroka u ishrani koza i ovaca
Obroke možete uravnotežiti „ručno“, pomoću jednostavne matematike na papiru ili pomoću osobnog računala. Na osobnim računalima možete koristiti programe za uravnoteženje obroka i kalkulatora...
Krčka ovca
Stoljetno napasanje prostranih krčkih pašnjaka, autohtonim i s tim prostorom saživjelim ovcama, izravno se odražava na održavanje botaničke strukture, odnosno sprečavanje procesa sukcesije i...
Što trebate znati o ovčjem mlijeku
Ovčje mlijeko je bijele boje, ugodna okusa i većinom bez mirisa.
Količina i sastav mlijeka ovisni su o velikome broju čimbenika, prema kojima se može...
Označavanje ovaca i koza
Duga je povijest označavanja životinja, a u prošlosti je to najčešće bila briga samih uzgajivača koji su željeli prepoznatljivim oznakama označiti, „zaštititi“, prepoznati i...
Australijski merino
Australijski merino je najpoznatija pasmina ovaca za proizvodnju vune najfinije kvalitete u Australiji, jer sudjeluje sa preko 75% od ukupnog broja ovaca koje se danas...