Zagorska golovrata kokoš

4968

Zagorsku golovratu kokoš navodi 1951. godine peradarski stručnjak Krešimir Došen, pri čemu ističe kako je morfološki različita od populacija golovrate kokoši ili sedmogradske golovratke, izvorno mađarske pasmine kokoši, nastale spontanom mutacijom u populaciji mađarskih domaćih kokoši srednjoeuropskog tipa oko 1870. godine.

Daljnjom selekcijom na području tadašnje Austro-Ugarske i Njemačke stvoreno je više tipova po obojenosti perja, a golovrata se kokoš zbog kvalitete mesa, dobre nesivosti i izuzetne otpornosti proširila po cijelom području Austro-Ugarske te srednje Europe.

Budući da se radi o relativno staroj populaciji kokoši, ona predstavlja dio kulturnog identiteta Hrvatskog zagorja i susjednih područja kontinentalne Hrvatske: Varaždinštine i Podravine.

Sve su pasmine arhaičnih kokoši koje se drže u vanjskom uzgoju, pa tako i zagorska golovrata kokoš, važne za suzbijanje invazivnih vrsta biljaka, populacija beskralješnjaka, za širenje pojedinih vrsta biljaka i gljiva, prateće agrobioraznolikosti parazita, napasnika, fimikola, nekrofila, ali i pratećih predatora, kao što su ptice grabljivice, primjerice prikladno nazvan jastreb kokošar (Accipiter gentilis). Naravno, u slučaju prekapacitiranosti travnjačkih površina može doći i do negativne interakcije.

Budući da opis zagorske golovrate kokoši nikada nije objavljen, navodimo općeniti opis golovrate kokoši. Golovrata kokoš pojavljuje se s obziromna obojenost perja, od bijele, žute, crvene, plavosive do grahoraste, koja se smatra izvornom obojenosti, sve do potpuno crne boje.

Ima srednje veliku glavu, koja nije potpuno neoperjana (gola), s izraženom jakom krijestom koja doseže polovicu kljuna. Kljun je srednje duljine, čvrst i povijen, a lice golo i crveno. Podušnjaci su maleni i crveni, a podbradnjaci srednje dugi i crveni. Vrat je prilično dug i posve gol, jarkocrvene boje. Trup je mišićav, a prsa široka i zaobljena. Leđa su izduljena, široka i plosnata. Rep je širok s dosta srpastih pera. Krila su čvrsta i skladno priliježu uz tijelo.Noge su čvrste, dosta visoke, razvijenih bataka i neoperjanog piska žute do sive boje. Prsti su jaki, a nokti boje kljuna.

Težina kokoši je 2-2,5 kg, a pijetlova do 3 kg. Odlikuje se vrlo kvalitetnim mesom i dobrom nesivosti, i do 160 jaja godišnje. Prilično je živahna i odlična je kvočka. Vrlo je otporna na bolesti te tolerantna na studen, pa je pogodna i za brdska područja.

Uzgojno područje zagorske golovrate kokoši je Hrvatsko zagorje i susjedna područja. Stanje populacije nije poznato.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.