Štetnici na lucerni

1152

Postoji nekoliko vrsta štetnika na lucerni koji uz samu lucernu napadaju i druge ratarske kulture. Najpoznatiji među njima je lucernina pipa.

Lucernina pipa

Rasprostranjen je štetnik. Širok je raspon biljaka koje napada kao što su šećerna repa, hmelj, grah, razno voće, vinovu lozu, lucernu. Velike štete čini u proljeće kada se intenzivno hrani na mladim biljkama. Imago je tamne boje i veličine od 9 – 12 mm. Ne leti. Imaga žive na površinskim dijelovima biljka a ličinke na korijenu. Imago se hrani noću a danju se skriva. Znak da su ovi štetnici prisutni je pregrizeni vrhovi biljaka koji su povijeni prema dolje.

Agrotehničke mjere:
• u slučaju napada tlo duboko preorati. Ženke tijekom svibnja polažu jaja u tlo blizu korijena lucerne na dubinu od 2 – 5 cm. Nakon 15 dana izlaze iz jaja ličinke i ulaze u korijen lucerne.

Lucernina lisna pipa

Štetnik veličine 4 – 6 mm, ovalnog oblika smeđe žute boje, s tri svijetle linije na vratnom štitu. Ličinke beznoge sa svjetlom prugom na gornjem djelu tijela. Imaga prezimljuju na lucerištu i u proljeće izlaze iz skrovišta. Ženke odlažu do 2500 jaja. Ličinke se hrane lišćem i nakon 3 – 4tjedna prelaze u stadij kukuljice.

Agrotehničke mjere:
• potrebno je lucerište pokositi zatim obaviti suzbijanje.

Mala lucernina pipa

Štete nanose ličinke izgrizajući kvržice na korjenovom sustavu te imago koji oštećuje list. Osnovni pristupi kod suzbijanja korova lucerni i djetelini Na pojavu korova lucerna i djetelina su osjetljive u godini sjetve.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.