Lizavost domaćih životinja

3710

Uzrok lizavosti kod krava može biti i prevelika kiselost hrane, primjerice zbog dugotrajne hranidbe silažom te prevelike količine bjelančevina ili sirove vlaknine u obroku.

Lizavost se može javiti i kod teladi, prvenstveno jedinki držanih u lošim smještajnim uvjetima i hrane pripremljene neodgovarajućim i nekvalitetnim mliječnim zamjenama. Telad tada ližu zidove ali i vlastitu kožu, zbog čega se u probavnom sustavu može nakupiti veća količina dlaka koje ometaju probavu.

Nestašica mineralnih soli u hrani može uzrokovati lizavost kod svinja, a očituje se zbog držanja u zatvorenu prostoru bez ispusta, prevelikog broja životinja po jedinici površine, slabe prirodne osvijetljenosti nastambe, jednolične hranidbe žitaricama i nedostatka zelene krme u obroku.U težim slučajevima kod svinja se može pojaviti kanibalizam, a očituje se u proždiranju posteljice i vlastita podmlatka poslije prasenja, odgrizanju repova i uški kod prasadi i pijenja vlastite mokraće.

Lizavost zbog nestašice mineralnih soli može se javiti i kod ovaca, prvenstveno stada zimi držanih u staji i hranjenih nekvalitetnom krmom. Takve će ovce ujedno proizvoditi mlijeko loše hranidbene vrijednosti, koje ne može zadovoljiti potrebe sisajuće janjadi za mineralnim tvarima. Zbog toga će janjad odgrizati dijelove vune ovaca, prvenstveno na onim mjestima koja su onečišćena balegom i mokraćom. U takvim slučajevima klupko vune može začepiti dijelove probavnog sustava, zbog čega nastaju nadam, grčevi (kolike) i uginuće.

Liječenje i profilaksa

Lizavost zbog nestašice mineralnih tvari u stajski držanih krava liječi se promjenom načina hranidbe. Ponekad je sastav obroka dovoljno promijeniti djelomice, tako da se daje više kvalitetnog sijena (zimi) ili svježe zelene krme (ljeti), a manje silaže i drugih kiselih krmiva. Osim toga, u obrok treba dodavati mineralno-vitaminske premikse (primjerice, Kostovit, Pliva) prema uputama proizvođača.

U težim slučajevima uputno je da veterinar kravama injekcijski aplicira A-D3-E vitamine. Kod pašno držanih životinja treba promijeniti mjesto ispaše i životinjama dodatno davati vitaminsko-mineralne premikse, a teladi osigurati odgovarajuće uvjete smještaja i hraniti ih u skladu s dobi životinja.

Lizavost svinja zbog nestašice mineralnih soli u hrani također se liječi promjenom načina hranidbe i u obroku daje kvalitetna trava, mineralno-vitaminski premiksi i prema potrebi injekcije A-D3-E vitamina.

Dojnim ovcama treba osigurati ispust i pravilnu hranidbu, a janjad koja nagriza vunu treba odvojiti i dobro hraniti, dodajući u obrok gotove mineralnovitaminske premikse.

Lizavost zbog poremetnje u funkciji probavnog sustava

Drugi oblik lizavosti, kada količina mineralnih tvari u hrani može biti dostatna, ali je zbog djelovanja crijevnih nametnika i upale sluznice onemogućena njihova resorpcija (upijanje) u probavnom sustavu i posljedično tome pojava lizanja zidova ili čak odgrizanja dijelova jasli i drugih predmeta u staji. Pri takvoj pojavi lizavosti u većini slučajeva dovoljno je životinje očistiti od endoparazita. U tu svrhu se za tovna goveda i mliječne krave preporučuje Nilzan bolusi (Veterina, Kalinovica), odnosno za ovce i koze Nilzan tablete (Veterina, Kalinovica).

To su, naime, antiparazitici širokog spektra djelovanja koji suzbijaju metilje, želučano-crijevne i plućne nametnike, a izdaju se na veterinarski recept i daju prema uputama proizvođača. Nakon davanja navedenih preparata, karencija za meso, organe i ostala jestiva tkiva iznosi 14 dana, a za mlijeko 4 dana. Osim toga, treba spomenuti da izmet liječenih životinja treba prvih dva dana nakon dehelmintizacije sakupiti i neškodljivo ukloniti (pr. biotermička sterilizacija).

Svinjama se u svrhu čišćenja od endoparazita može davati Piperazin citrat (Veterina, Kalinovica), Nilverm 7,5 %-tna otopina (Veterina, Kalinovica) ili neki drugi učinkoviti antiparazitik. Oba preparata također se izdaju na veterinarski recept i u pogledu određivanja doze, vremena karence, neškodljiva uklanjanja izmeta i drugih napomena uz lijek treba se pridržavati uputa proizvođača.

Na kraju, kažimo da se lizavost može pojaviti zbog nekih drugih uzroka (bolesti probavnog sustava, metaboličke bolesti i dr.). Stoga se pri pojavi lizavosti životinja treba obratiti za pomoć veterinaru, koji će na osnovi utvrđivanja uzroka ovog poremećaja poduzeti odgovarajuću terapiju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.