Ketoza krava i ovaca

4187

Ketoza nastaje kao posljedica nedovoljnoga primanja energetskih i glukoneogenih tvari u organizam. Javlja se obično u prvoj trećini laktacije, kada je, zbog velike proizvodnje mlijeka, potreba za glukozom najveća.

krava

Zbog nedostatnoga primanja hranjivih tvari hranom, organizmu nedostaje energije pa se troše masne rezerve koje služe kao izvor energije. Zbog nedostatka glukoze, masti se ne mogu pretvoriti u energiju, već nastaju tvari koje se zovu ketonska tijela, po čemu je ketoza i dobila ime. Ketoza može biti subklinička, pri čemu se ne zamjećuju vanjski znakovi bolesti. Kada se na životinji očituju znakovi poput gubitka apetita, mirisa acetona u izdahnutome zraku, smanjene aktivnosti buraga, mršavljenja i smanjene mliječnosti, kažemo da je ketoza klinička. Liječenje kliničkog oblika ketoze provodi se preparatima propilen-glikola ili intravenskom aplikacijom glukoze. Važnija od toga je prevencija, odnosno, sprječavanje pojave kliničke ketoze, što se, prvenstveno, postiže pravilnom hranidbom.

Hranom je potrebno osigurati dostatne količine kobalta iz kojeg se, kod preživača, stvara vitamin B12, bitan za sprječavanje pojave ketoze. U hranu je poželjno dodati nikotinsku kiselinu u dozi od 6 g po kravi u suhostaju, i 12 g na početku laktacije. Dodavanje zasićenih dugolančanih masnih kiselina (poput stearinske i palmitinske) također pomažu u sprječavanju pojave ketoze.

Tvari koje se mogu dodati u hranu, a smanjuju mogućnost pojave ketoze i omašćenja jetre su propilen glikol, glicerol i natrijev propionat. Problem kod dodavanja tih tvari je u tome što nisu ukusne te ih je potrebno dobro izmiješati s ostalim komponentama obroka. Silažu koja obiluje maslačnom kiselinom treba izbjegavati ili dati u manjoj količini, jer smanjuje konzumaciju suhe tvari i povećava razinu ketonskih tijela. Poželjno bi bilo kontrolirati razinu ketonskih tijela u urinu i mlijeku, kako bi se otkrila subklinička ketoza. Kontrola se može obaviti na jednostavan način, test trakicama, koje su jednostavne za uporabu i jeftine.

Kod ovaca i koza ketoza se obično javlja u posljednjoj trećini graviditeta. Osobito su osjetljive životinje koje nose više plodova. Zbog povećanja volumena maternice, burag je potisnut te se smanjuje mogućnost konzumacije suhe tvari, što uvjetuje pojavu ketoze. Taj je poremećaj puno opasniji za ovce i koze, nego za krave. Uginuća su česta i tada je životinjama potrebno što ranije pomoći.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.