Metiljavost domaćih životinja

5582

Metiljavost je parazitarna bolest više vrsta domaćih i divljih životinja, a u ovce je uzrokuje veliki metilj (fascioloza) i mali ili kopljasti metilj (dikrocelioza).

Izvor: Wikipedia (Veliki metilj)
Izvor: Wikipedia (Veliki metilj)

Veliki metilj ili Fasciola hepatica je sivi ili listoliki parazit, čija dužina iznosi 2-5 cm. Javlja se naročito na vlažnim (močvarnim) i kiselim tlima, a osobito za vlažnih godina s obiljem kiša (kontinentalni dio Hrvatske). U vanjskoj se sredini razvoj parazita djelomice odvija slobodno, a djelomice u prijelaznom domaćinu – slatkovodnom pužiću. Ovce se invadiraju pašom, sijenom ili onečišćenom vodom iz zaostalih lokvi. Parazit u organizmu svojom aktivnošću uzrokuje oštećenje jetre i smanjenje njezine fiziološke funkcije.

Zbog toga dolazi do slabokrvnosti, malaksalosti, gubitka teka i probavnih tegoba. Ako životinje prežive akutni oblik bolesti, metiljavost prelazi u kroničnu fazu. U tom obliku nastaje upadljivo bljedilo sluznica, te pojava hladnih podljeva pod vratom, donjem dijelu grudi i na trbuhu. Osim toga, vuna postaje suha i krhka, mjestimice opada, a u trbušnoj i prsnoj šupljini nakuplja se mnogo tekućine. Životinje vidljivo mršave, gravidne jedinke mogu pobaciti, a moguća je pojava žutice i opće iscrpljenosti nakon čega životinje ugibaju. Mali metilj ili Dicrocoelium dendriticum je vitki i smeđi parazit, čija dužina iznosi 0,6-1 cm. Za njegov razvojni ciklus potrebna su dva prijelazna domaćina, odnosno suhozemni puž i mrav. Stoga je ova vrsta metilja vezana za tople i suhe pašnjake (kraški priobalni tereni na otocima).

Ovca se invadira kada prilikom napasivanja pojede mrave u kojima se nalaze razvojni stadiji ovog parazita. Vidljivi znakovi bolesti pri invaziji ovaca s malim metiljom javljaju se samo u slučajevima kad je invazija jaka i dugotrajna. U takvim slučajevima dolazi do mršavosti, slabokrvnosti, pojave hladnih podljcva te neotpornosti organizma ovce na možebitne druge infekcije. No, invazija ovaca s malim metiljom prolazi češće bez vidljivih kliničkih znakova bolesti. Liječenje se provodi spomenutim pripravcima kod trakavičavosti ovaca.

U cilju sprječavanja pojave metiljavosti treba izbjegavati napasivanje ovaca na invadiranim livadama i vlažnim područjima, a pokošenu masu za sijeno dobro osušiti. Osim toga, treba uništavati pužiće posrednike na način da se invadirana područja prije pašne sezone prskaju limacidnim preparatima prema uputstvima proizvođača. U cilju sustavne zaštite ovaca od metiljavosti treba također životinje prije izgona na pašu dehelmintizirati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.