echo adrotate_ad(88, true, 0, 0);
Povrtlarstvo

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Sve o proizvodnji crvenog luka

Proizvodnja crvenoga luka za industrijsku preradu daje visoki urod lukovica dobrih za preradu, jer imaju relativno visok sadržaj suhe tvari, pa se manje troši...

Žuta kukuruzna ili pamukova sovica

U svijetu se žuta kukuruzna ili pamukova sovica svrstava među najopasnije štetnike pamuka i kukuruza. Značajne štete sovica pravi i na duhanu, ali i...

Rabarbara

Izvorna vrsta rabarbare se kod nas malo uzgaja. Uzgojni oblici su mješanci izvorne vrste s Rheum rtiaponticum i Rheum rhabarbarum. Višegodišnja je trajnica i ima...

Uzgoj presadnica batata iz gomolja

Uzgoj presadnica može započeti već u drugoj polovici veljače izborom zdravih i neoštećenih gomolja, mase 100 do 150 g, koji se postavljaju u drvene...

Bolesti špinata

Plamenjača špinata (Peronospora farinosa f. betae; f. spinaciae) vrlo je opasna bolest koja napada listove, a u kratkom razdoblju može potpuno uništiti usjeve. Kod špinata...

Čuvanje luka i češnjaka tijekom zime

Luk i češnjak, posve zreo i suh (vlažan i nezreo odvojite i što prije potrošite) najbolje se zimi čuva u suhom, zračnom i hladnom...

Prašak za pecivo i sirutka za zdrav vrt

Komercijalna sredstva za zaštitu biljaka nerado se koriste na malim okućnicama i kod hobi proizvođača povrća, jer su puna kemije, osim štetnih potamane i...

Proizvodnja salate u plastenicima

Salata najbolje uspjeva na plodnom i rastresitom tlu, bogatom organskim tvarima. Staklenička tla su uglavnom pripremljena tako da se na njima salata vrlo uspješno...

Grijanje zaštićenih prostora

Za uspješan uzgoj povrća u zaštićenim prostorima izuzetno je važan temperaturni režim. Optimalna temperatura zraka u zaštićenom prostoru u kojem se uzgaja paprika tijekom...

Zaštita povrća od štetnika u zaštićenim prostorima

Povrće koje se uzgaja na tlu u zaštićenim prostorima (plastenici, rjeđe staklenici) također napadaju zemljišni štetnici prisutni i na otvorenom (vrste i suzbijanje vidi...

Gnojidba lisnatog povrća

Skupini lisnatog povća pripadaju povrtne vrste koje se uzgajaju zbog svoje lisne mase. To su salata, radič, matovilac, špinat i blitva. U vrtu studeni je...

Berba lista peršina

Peršin listaš u prosječnim klimatskim prilikama pristiže za berbu lista već potkraj lipnja i početkom srpnja. Obično u to vrijeme ima dosta sunčanih dana, a...

Sve što trebate znati o folijarnoj gnojidbi

Folijarna gnojidba zapravo je dodatna ishrana biljaka, i nije zamjena za ishranu kroz tlo, dakle preko korijena, jer su potrebe biljaka za hranivima (tu...

Proizvodnja salate u zaštićenim prostorima

Salata se lako i uspješno može uzgajati u staklenicima i plastenicima koji su namijenjeni uzgoju osjetljivih stakleničkih kultura. Kao kultura s relativno kratkim vegetiranjem (55...