Povrtlarstvo

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Oplodnja rajčice

Jedna od najvažnijih faza u razvoju rajčice svakako jest i oplodnja. Značaj ove faze je utoliko veći ukoliko nam je poznata činjenica kako bez...

Kada treba vaditi krumpir?

U pravilu, krumpir trebamo vaditi kada su gomolji završili svoj fiziološki razvoj, a što se ogleda kroz odumiranje nadzemnog dijela biljke, odnosno, cime. To znači...

Činjenice o sortama paprike

Danas se u svijetu uzgaja na stotine različitih kultivara i F1 hibrida paprike. Od krupnoplodnih kultivara najzastupljeniji su «babure» čiji su plodovi prizmatični sa...

Sve o uzgoju graha

Grah je najznačajnija povrtlarska kultura u ishrani ljudi, jer ima visok sadržaj bjelančevina, veliki broj aminokiselina i veliku hranidbenu vrijednost. Osim po morfološkim razlikama, po...

Ljetna sadnja kupusa

U pravilu, kasni kupus najveće prinose ostvaruje ako se proizvodi na duboko oranim, plodnim i strukturnim tlima. Pored toga, nužno je voditi računa i o...

Bolesti mrkve, celera i pastrnjaka

Crna trulež korijena i pepelnica najpoznatije su bolesti koje mogu zahvatiti ovo korijenasto povrće. Crna trulež korijena Simptomi se vide u klijanju (zaraženo sjeme) i nicanju...

Kako uzgojiti zeleno lisnato povrće i najbolje iskoristiti njegove dobrobiti

Proljeće donosi obilje zelenog lisnatog povrća koje je bogato korisnim tvarima neophodnima za održavanje dobrog zdravlja. Sadrži obilje vitamina i minerala, prehrambena vlakna te...

Bolest bijele noge na krumpiru

U kišnim godinama, jedan od učestalih problema na gomolju krumpira je bolest pod nazivom Rizoktonija ili Bijela noga, a njen uzročnik je gljivica Thanatephoms...

Uvijanje listova rajčice

Prilikom dolaska toplijih dana i nešto većih dnevnih temperatura često dolazi do uvijanja donjih djelova rajčice. Postavlja se, međutim, pitanje o čemu se tu radi? Prije...

Uzgoj povrća na podignutim gredicama

Podignute gredice su ograđen i podignut prostor na kojem možete zasaditi jednu ili nekoliko vrsta biljaka. Gredice su obično podignute 15 -100 cm iznad...

Savjeti oko gnojidbe povrća

Prihranjivanje povrća treba obaviti 15-20 dana nakon presađivanja na gredice, kada biljke počnu stvarati plodove. Time im se daje nužno potrebna hrana, osobito u vrijeme...

Mladi luk – riznica mirisa, okusa i zdravlja

Mladi luk je planetarno popularna namirnica. Pripada porodici Allium, kao i druge poznate vrste luka - crveni luk, češnjak, poriluk i vlasac. Njegov uzgoj je...

Peršin, neizostavna začinska biljka

Peršin osim bjelančevina sadržava obilje korisnih tvari, poput minerala kao što su kalcij, kalij, fosfor i željezo a da o eteričnim uljima i ne...

Plamenjača krastavca i rajčice

Plamenjača krastavca je najčešća i vrlo opasna bolest. Javlja se na krastavcima koji se uzgajaju na otvorenim, ali i u zaštićenim prostorima. Bolest se najčešće...