Povrtlarstvo

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Sve o uzgoju hrena

Hren je biljka koja dobro podnosi hladnoću pa je možete bez problema uzgajati ako za nju imate pogodno zemljište. Naime, kako hren ima dubok korijen,...

Mladi luk tokom cijele godine

Mladi luk je najbolje proizvoditi iz lučice, jer u dobrim uvjetima proizvodnje mladi luk, naklijavanjem lučice prije sadnje, možemo proizvesti za mjesec dana. To je...

Simptomi nedostatka vode u povrtlarstvu

Povrtne vrste imaju intenzivan porast tijekom kratkog vremena, a glavnina korijena se razvija u površinskom sloju dubine 20 do 30 cm, gdje su rezerve...

Proizvodnja paprike

Proizvodnja paprike obavlja se pomoću presadnica. U ovisnosti od zahtijeva tržišta i mogućnosti zagrijavanja određuje se vrijeme proizvodnje. Za rano proljetnu proizvodnju u zaštićenom prostoru...

Agrotehnika proizvodnje češnjaka

Priprema tla počinje rano u jesen dubokim oranjem na 25-35 cm. Prije sadnje se površina poravna, čemu treba obratiti veliku pozornost, posebno pri jesenskoj...

Gnojidba mahunastog povrća

Mahunasto povrće, kao grah i grašak, također su kulture osjetljive na stajsko gnojivo i ostala organska gnojiva. Primjena stajskog gnojiva preporučljiva je samo na tlima...

12 zanimljivosti o krastavcu

Krastavac je jednogodišnja većinom jednodomna biljka sa jednospolnim cvjetovima zbog čega su za oplodnju potrebni kukci. Cvijetove krastavaca najviše oprašuju pčele. Ženski cvjetovi su...

Sve o uzgoju graška

Grašak je biljka umjerene klime te su blage temperature najpovoljnije za rast i razvoj ove kulture. Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae...

Oplodnja rajčice

Jedna od najvažnijih faza u razvoju rajčice svakako jest i oplodnja. Značaj ove faze je utoliko veći ukoliko nam je poznata činjenica kako bez...

Kada treba vaditi krumpir?

U pravilu, krumpir trebamo vaditi kada su gomolji završili svoj fiziološki razvoj, a što se ogleda kroz odumiranje nadzemnog dijela biljke, odnosno, cime. To znači...

Činjenice o sortama paprike

Danas se u svijetu uzgaja na stotine različitih kultivara i F1 hibrida paprike. Od krupnoplodnih kultivara najzastupljeniji su «babure» čiji su plodovi prizmatični sa...

Sve o uzgoju graha

Grah je najznačajnija povrtlarska kultura u ishrani ljudi, jer ima visok sadržaj bjelančevina, veliki broj aminokiselina i veliku hranidbenu vrijednost. Osim po morfološkim razlikama, po...

Ljetna sadnja kupusa

U pravilu, kasni kupus najveće prinose ostvaruje ako se proizvodi na duboko oranim, plodnim i strukturnim tlima. Pored toga, nužno je voditi računa i o...

Bolesti mrkve, celera i pastrnjaka

Crna trulež korijena i pepelnica najpoznatije su bolesti koje mogu zahvatiti ovo korijenasto povrće. Crna trulež korijena Simptomi se vide u klijanju (zaraženo sjeme) i nicanju...