Povrtlarstvo

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Štetnici i njihovo suzbijanje u kupusnjačama

Najvažniji štetnik kupusa je kupusna muha. Napada i druge kulture iz porodice kupusnjača (kelj, cvjetaču, korabu, rotkvu, hren, rotkvicu..). Štete čine bjelkaste ličinke bez nogu,...

Uzgoj poriluka

Poriluk nije poznat kao divlja biljka, domovina mu je istočno Sredozemlje. Najvjerojatnije potječe od pasjeg ili vinogradskog luka (Allium ampeloprasuma). Raširen je po čitavoj Europi...

Uzgoj kelja

Iako uzgoj kelja nije toliko rasprostranjen kao uzgoj kupusa, ipak je kelj poznato povrće te se naročito u zimskim mjesecima mnogo upotrebljava za varivo. Sve...

Rajčica liječi rak prostate

Danas rajčica ima široku primjenu kao prehrambena namirnica, postoji na tisuće jela u kojima je rajčica glavni sastojak. Plod rajčice zastupljen je u svim...

Vršna trulež rajčice

Posebni problem proizvodnji rajčice predstavlja neparazitsko oboljenje rajčice, tzv. vršna trulež. Do pojave vršne truleži dolazi uslijed manjka kalcija u plodovima i to kada količina...

Sve o proizvodnji sjemenske lučice

Tlo mora biti slabo kisele do neutralne reakcije, mrvičaste strukture, pjeskovito s ilovastim česticama, lagano s primjernim kapacitetom za vodu i zrak. Mora biti prosječno...

Ozimi češnjak

Kako bi sadnja lukovičastog povrća bila potpuna, ne smijemo zaboraviti ni na bližeg «rođaka» crvenog luka kojeg prepoznajemo pod nazivom bijeli luk ili češnjak. Češnjak...

Uzgoj šparoge

Potječe iz zapadnog Mediterana, a uzgaja se od pradavnih vremena. Iz južne Europe proširila se na srednju i sjevernu Europu. U Europi su najveće površine...

Sve o uzgoju hrena

Hren je biljka koja dobro podnosi hladnoću pa je možete bez problema uzgajati ako za nju imate pogodno zemljište. Naime, kako hren ima dubok korijen,...

Mladi luk tokom cijele godine

Mladi luk je najbolje proizvoditi iz lučice, jer u dobrim uvjetima proizvodnje mladi luk, naklijavanjem lučice prije sadnje, možemo proizvesti za mjesec dana. To je...

Simptomi nedostatka vode u povrtlarstvu

Povrtne vrste imaju intenzivan porast tijekom kratkog vremena, a glavnina korijena se razvija u površinskom sloju dubine 20 do 30 cm, gdje su rezerve...

Proizvodnja paprike

Proizvodnja paprike obavlja se pomoću presadnica. U ovisnosti od zahtijeva tržišta i mogućnosti zagrijavanja određuje se vrijeme proizvodnje. Za rano proljetnu proizvodnju u zaštićenom prostoru...

Agrotehnika proizvodnje češnjaka

Priprema tla počinje rano u jesen dubokim oranjem na 25-35 cm. Prije sadnje se površina poravna, čemu treba obratiti veliku pozornost, posebno pri jesenskoj...

Gnojidba mahunastog povrća

Mahunasto povrće, kao grah i grašak, također su kulture osjetljive na stajsko gnojivo i ostala organska gnojiva. Primjena stajskog gnojiva preporučljiva je samo na tlima...