Proizvodnja paprike

4766

Proizvodnja paprike obavlja se pomoću presadnica. U ovisnosti od zahtijeva tržišta i mogućnosti zagrijavanja određuje se vrijeme proizvodnje.

paprika

Za rano proljetnu proizvodnju u zaštićenom prostoru paprika se sije od početka prosinca do polovine siječnja. Presađuje se u fazi kotiledona, a sadi od polovine ožujka do početka travnja. Presadnica se sadi u starosti 65-70 dana za ranoproljetnu i 45-50 dana za jesenju proizvodnju (sjetva krajem svibnja, sadnja polovinom srpnja).

Nove tehnologije uzgoja paprike podrazumijevaju isključivo kontejnerski sustav proizvodnje presadnica, sa pikiranjem u kontejnere, (103 otvora) i lončanice promjera 7 do 9 cm, ili bez pikiranja (speedling system) u kontejnere sa 84 otvora. Sedam do deset dana pred rasađivanje obavlja se kaljenje rasada na 10-15 stupnjeva C, kako bi se biljke lakše adaptirale na uvjete sredine i izbjeglo uvenuće.

Presađuje se kada je temperatura zemljišta oko 20 stupnjeva C jer u hladnijem zemljištu paprika zaostaje u porastu. U konvencionalnim tehnologijama paprika se sadi u dvoredne i više redne linije. Razmak redova je 35-40 cm (gušći sklop je za slabobujne sorte).

Za izuzetno ranu proizvodnju sadnja može biti vrlo gusta, od 5 do 10 biljaka/ m2. Tada biljka ranije formira plodove, ima ih znatno manje po biljci, ali ne i po jedinici površine, što je sa financijskog stanovišta vrlo značajno, zbog visoke cijene same paprike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.