Uzgoj dinje

5009

Berba dinje se obavlja  izričito s oštrim nožem kako bi izbjegli lomljenje grana biljke, a na 10 m2 se dobije oko 20-30 kg proizvoda.

dinja

Sjetva

U pripravi zemljišta izvršite duboko štihanje (30- 40 cm), razdrobite na sitno površinske slojeve zemlje, povisite gredice 10-15 cm i napravite brazde između redova. Ovi zahvati imaju svrhu osiguranja dobre klijavosti sjemena (koji, iako su veliki oko 0,7×0,4 cm, vrlo su osjetljivi), izbjegavanja opasnih ostataka vode i dopuštanja, kada će biti potrebno, natapanja bočnim prodiranjem vode. Sjetva se obavlja u alveolalnim posudama od poliestera dimenzija 30 x 50 cm s 24-30 čaša.

Stavite sjeme u zemlju crnicu s šiljkom okrenutim prema dolje u dubinu oko 1 cm. U određenim slučajevima potrebno je staviti i drugo sjeme ako su udaljenosti između redova povećane. Kao alternativa za alveolalne posude može se pribjeći malim plastičnim posudama promjera 5-7 cm. Razdoblje sjetve varira od kraja siječnja do početka ožujka u slučaju toplih večeri i prema polovici ožujka za hladne večeri.

Presađivanje

Presađivanje se obavlja s biljčicama s vlastitim grumenom zemlje i 2-3 prava lista uz one na supkama. Prije ove faze korijenje nije u stanju zadržati zemljani ovoj. osim 2-3 prava lista biljka bi mogla krenuti u susret opasnosti od stresa od presađivanja. Presađivanje na otvorenom se obavlja prema kraju travnja i čitav svibanj.

Njega nasada

Nakon presađivanja kad se biljka dobro primi, prelazimo na prvo striženje odstranjujući vrhove nakon 2. pravog lista. Drugi zahvat se obavlja na bočnim mladicama nakon 3. lista, kad ih ima 5 izvodi se treće rezanje na isti način. Zadnji zahvat se obavlja nakon 2 lista u točki zakvačenosti dinje kad je plod dobro sazrio. Prorjeđivanje se obavlja da bi broj plodova zadržali na 2-4 na svakoj biljki. Natapajte bočnim prodiranjem vode s povremenim zahvatima u prvim fazama razvoja biljke. Više pozornosti posvetite nakon sazrijevanja i odebljanja plodova.

Berba

Započinje kad supka počne pucati, a zrno postigne dimenzije, boju i miris koji karakterizira dotičnu sortu. Obavlja se izričito s oštrim nožem kako bi izbjegli lomljenje grana biljke. Na 10 m2 se dobije 20-30 kg proizvoda.

Bolesti

Viroze i fuzarijsko venuće su za dinju praktično neizliječive nevolje. Dakle, bolje je spriječiti ih. Fuzarijsko venuće suzbija se mnogogodišnjim plodoredom (čekajte 3-4 godine prije nego što ćete ponovno uzgajati dinje ili druge bundevnjače na istom zemljištu): prednost dajte otpornim ili snošljivim sortama tipa: Car/o FI, Laro Ft, Soleado Ft, Calipso Ft, Parsifal Fi, za povišene površine rabite presadnice cijepljenih dinja.

Pepelnica: prednost dajte snošljivim sortama medu kojima Parsifal FI i Calipso Fi, samo ako je nužno i u najhladnijim satima dana, s proizvodom na bazi moćivog sumpora-80 (7-10 g u 10 litara vode).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.