Zaštita povrća od štetnika u zaštićenim prostorima

3245

Povrće koje se uzgaja na tlu u zaštićenim prostorima (plastenici, rjeđe staklenici) također napadaju zemljišni štetnici prisutni i na otvorenom (vrste i suzbijanje vidi gore), a pored njih posebno opasne mogu biti korijenove nematode (nematode korijenovih guka, gala ili kvržica – posebice na plodovitom, korijenastom i lisnatom povrću) te stabljičina nematoda (posebice na lukovičastom povrću).

plastenik

Pošto se prenose biljnim dijelovima (korijenjem, presadnicama, lukovicama) kao i tlom (substratima), najvažnija je mjera spriječavanje njihovoga unošenja u zaštićeni prostor (pregledane zdrave presadnice, nezaraženi, najčešće termički obrađeni supstrati). U zaštićenom prostoru mogu se suzbijati termičkom ili kemijskom sterilizacijom tla prije sadnje – obje vrste mjera najbolje je prepustiti stručnim službama koje su osposobljene (posebna oprema) i ovlaštene za takve djelatnosti!

Bijela mušica (Cvjetni štitasti moljac)

Ovaj sitni moljac (2-4 mm) zbog izrazito bijele boje lako se uočava na zelenim biljnim dijelovima, dok su ličinke sitnije, žućkaste boje, teže se uočavaju, najčešće na donjoj strani lišća. U svakom slučaju, čim se mušice zamijete (najbrže se uoče na postavljenim ljepljivim žutim pločama), treba obaviti njihovo suzbijanje jer se brzo razmamnožavaju. Na povrću u zatvorenom prostoru dopuštena je primjena slijedećih insekticida (vidi Uputstva uz sredstvo, i Karence!): Boxer 200 SL, Actellic 50 EC, Fastac 10 SC, Direkt 10 SC , Decis 1,25 EC, Rotor 1,25 EC, i dr., kao i Kofumin-50 EC, ali samo zamagljivanjem prostora iznad biljaka.

Kalifornijski trips

Ovaj sitni pokretljivi štetnik teže je uočljiv zbog skrivenoga načina života, najčešće u cvjetovima, pazušcima i na naličju lišća, gdje siše biljne sokove. Lako se otkriva otresanjem biljnih dijelova (cvijeta) na dlan ili svijetli papir ili hvatanjem na ljepljive žute ili plave ploče. Obzirom na skriveni način života i ishranu sisanjem sokova, najbolje se suzbija sistemičnim insekticidima, kao što su Radotion E-50, Vertimec 018 EC, Kraft 18 EC i Laser KS (vidi dozvole po kulturama i Karence!).

Lisni mineri

Lisni mineri su ličinke muha koje se hrane na lišću ispod epidermalnoga pokrova čineći prozirne okrugle, vijugave ili točkaste šupljine – «mine», pa stoga se suzbijaju prvenstveno ekološki povoljnim sredstvima, kao što su Insegar, Sonet, Nomolt, Dimilin, Du-Dim, a po potrebi i «jačim» (sistemičnim) sredstvima, kao što su Ekatin, Chromotin, Pirimor, Confidor, Chromgor, Dimecron, Laser, Bait, Success, Zagor, Ritam, Rogor, Rotor, Decis,Rimon, Runner, Vantex i Skud.

Pošto se muhe hvataju na žute ljepljive ploče, u slučaju njihovoga rojenja mogu se uspješno suzbiti i prije odlaganja jaja, najbolje brzo djelujućim insekticidima kratke karence, kao što su Fastac, Decis, Direkt, Rotor, Boxer, Aplaud i dr.; kod izbora treba provjeriti dozvole po kulturama i Karence!

Lisne uši

Različite vrste lisnih uši lako se hvataju i uočavaju na žutim ljepljivim pločama pa se kod jače pojave odmah mogu suzbijati brzo djelujućim insekticidima kratke karence, kao i sistemičnim insekticidima, kao što su Fastac, Decis, Direkt, Rotor, Boxer, Aplaud, Actara, Vantex, Calypso, Mospilan, Polimat, Rapid, Pirimor, Enduro, Rogor, Chromgor, Gusation, Ultracid, Cotnion i dr. – sukladno odgovarajućim dozvolama za pojedine kulture, a pozornost obratiti i na karence.

Obični (koprivin) crveni pauk

Ova sitna (do 1 mm), prozirna grinja, žućkaste do crvenkaste boje, naseljava prvenstveno donju stranu lišća pa se obično uočava kao žućkaste do crvenkaste točkice, odnosno kasnije po simptomima koje uzrokuje na lišću – bjelkaste do mrke (nekroze) točkice na površini lišća. Zbog toga treba redovito pregledavati naličje lišća kako bi se što ranije uočila njihova pojava jer se u zatvorenom prostoru vrlo brzo namnožavaju. Suzbijanje se najbolje obavlja insekticidima – «akaricidima», kao što su: Nissorun, Danirun, Acarstin, Apollo, Ortus, Nomolt, Cascade, Demitan, Meothrin i dr. – naravno, opet sukladno njihovim dozvolama za zatvoreni prostor, pojedine kulture i karencama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.