Oplodnja rajčice

4703

Jedna od najvažnijih faza u razvoju rajčice svakako jest i oplodnja. Značaj ove faze je utoliko veći ukoliko nam je poznata činjenica kako bez oplodnje neće biti ni zametnutih plodova.

Husky Cherry Red plants - 3

Pored toga, trebamo voditi računa da sami postupak oplodnje izvedemo na pravi način. Naime, proces oplodnje je veoma osjetljiv te ga stoga moramo izvršiti u pravo vrijeme i na pravi način. Također, nedovoljno upućeni uzgajivači povrća često znaju hormonima tipa Betoksona poprskati i cvjetove ostalog uzgajanog povrća, kao što su paprike, krastavci i sl. Međutim, to nije potrebno jer je cvijet rajčice specifične građe.

On je dvospolan, što znači da sadržava i muške i ženske organe pa je razumljivo da se i većina cvjetova oplodi samooplodnjom. Dok to u prirodnim uvjetima potpomaže vjetar i insekti, u zatvorenom prostoru je potrebno koristiti i navedene pripravke za pospješivanje oplodnje (Betokson i dr.).

Ali, treba znati kako su svi hormoni po svom sastavu herbicidi te stoga treba paziti da ostvare kontakt samo s cvjetovima a nikako sa zelenim dijelovima biljke (list, stabljika i sl.) jer onda dolazi do njihovog uvijanja i deformacije. Također, treba znati kako se na isti cvijet hormon ne smije nanositi dva ili više puta jer, u protivnom, za posljedicu imamo formiranje izobličenih plodova.

A «muška vodica» se primjenjuje na način da prstima lijeve ruke obujmimo cvijet dok desnom rukom putem ručne pumpice doslovce pogodimo unutrašnjost samog cvijeta. Spomenimo i kako se posljednjih godina u zatvorene prostore sve više unose i male košnice s bumbarima dok se na manjim površinama oplodnja može ostvariti i protresanjem biljaka (vrijedi i za papriku) čime dolazi do pucanja polenovih kesica i oplodnje tučka!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.