Sadnja paprike u zaštićenim prostorima

2818

U zaštićenim prostorima paprika se mogu uzgajati i bez tla odnosno u sistemu hidroponija. Supstrati u hidroponskom uzgoju mogu biti organskog i anorganskog podrijetla te sintetički supstrati.

paprika

Organski supstrati koriste se: okos, rižine ljuske, piljevina, kora drveta, borove iglice, anorganski supstrati: kamena vuna, vermikulit, perlit, kvarcni pijesak, ekspandirana glina, sintetički supstrati: ekspandirani poliuretani, espandirani polistireni, urea – formaldehid.

Sadnja paprike – hidroponski uzgoj

Na volumen supstrata od 15 do 20 L sade se tri biljke međusobno razmaknute 33 cm. Dvije glavne grane koje se vežu vezivom tvore dva reda u traci, razmaknuta 70 cm. Razmak između redova iznosi 100 do 120 cm. Na pakiranje supstrata volumena 10 do 12 L sade se dvije biljke međusobno razmaknute 50 cm. Na tim biljkama se vezivom vežu grane bliže liniji reda i one tvore jednored. Nakon ukorjenjivanja biljaka potrebno je spustiti vezivo uz koje će se voditi stabljike paprike.

Biljka paprike se pincira na dvije stabljike po biljci u obliku slova V, povezane vezivom koje je učvršćeno na gornju metalnu konstrukciju. Biljka paprike razvije jednu stabljiku. Nakon 9 do 13 listova, razvije se završni cvijet i stabljika se grana u dvije grane. Svaki izdanak će se granati nakon dva ili tri lista, stvarajući cvjetne pupove na svakom grananju i biljka će nastaviti rasti u takvom obliku. Ako se ne primijeni orezivanje, biljka će se razvijati grmoliko. Nakon prvog grananja, razviju se dva do tri izboja. Odabiru se dva nasuprotna iz kojih će se kasnije razviti dvije stabljike, dok se eventualno razvijenom trećem prikraćuje vrh.

Te dvije grane je potrebno vezati vezivom za pocinčanu žicu razvučenu iznad redova kako bi se dalje razvijale u željeni oblik. Biljka će i dalje proizvoditi terminalni cvijet i izboje s obje strane. Od ta dva postrana izboja, jedan se ostavlja kako bi se i dalje razvijao, dok se drugi uklanja ostavljajući nekoliko listova. Čišćenje i odstranjivanje je potrebno obavljati prosječno svakih četrnaest dana u razdobljima kada se biljka brzo razvija.

Prednosti hidroponskog uzgoja:

– nema polodoreda,
– smanjena pojava patogena,
– manja upotreba sredsatav za zaštitu bilja,
– smanjeno onečišćenje okoliša,
– uzgoj na površinama na kojima nije bilo uvijeta za uzgoj,
– visoki intezitet proizvodnje,
– visok stupanj automatizacije,
– manje rada pri obradi, kultiviranju, dezinfekciji,
– manja potrošnja vode i hranjiva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.