Ratarstvo

Ratarstvo

Edukacija i članci iz područja ratarstva i agrotehnike...

Mikrobiološka gnojiva u ratarstvu

Kako povećati proizvodnju bez prekomjerne upotrebe mineralnih gnojiva i pesticida? Sve alternativne metode i postupci stavljaju proizvodnju bilja i tlo u nezavidan položaj, iz...

Sjetva jare grahorice, DTS-a i stočnog graška

Površine na kojima je izvršena jesenska obrada tla trenutno su pripremljene za sjetvu jarih kultura. Prema rokovima sjetve u proljetnom roku osim jarih žitarica...

Bolesti duhana

Bolesti se na duhanu javljaju već u početku proizvodnje, tj. u samom klijalištu pri proizvodnji rasada, ali nastavljaju se i poslije u tijeku vegetacije. Tijekom...

Potrebe pšenice za mineralnim hranivima

Pšenica je najvažnija krušna žitarica i najraširenija poljoprivredna kultura u svijetu, a osim toga i osnovna hrana velikom dijelu svjetskog stanovništva. Njeni najvažniji dijelovi, zrno...

Kako pravilno uzeti uzorak tla?

Dubina s koje se uzima uzorak za jednogodišnje usjeve jest 0-30 cm, a za višegodišnje (voćnjake i vinograde) 0-30 cm i 30-60 cm. Ako su...

Značajke ječma u ratarstvu

Ječam (Hordeum sativum) je jednogodišnja biljka iz porodice trava (Graminae / Poaceae). Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Europi. Sijao se još u...

Gnojidba i prihrana u ratarstvu

Gnojidba je jedan od najvažnijih načina kako biljci osigurati dovoljne količine potrebnih elemenata da bi imale neometan rast i dale prinos. Biljka prima hraniva potrebna...

Suzbijanje korova u usjevima pšenice

Kao i proteklih sezona u ovom kalendarskom razdoblju kondicija ozimih usjeva je vrlo različita, ovisna o roku sjetve, provedenoj osnovnoj gnojidbi i tipu zemljišta,...

Obrada zemljišta u proizvodnji duhana

Za duhan obrađivanje zemljišta ima poseban značaj. On spada u ratarske kulture sa velikim zahtjevima u pogledu dubine, vremena izvođenja i kvalitete osnovne obrade. Obrada...

Obrada tla za proljetnu sjetvu

Za proljetne kulture vrlo je važna «zimska brazda» odnosno jesensko duboko oranje jer je istoj zadatak nakupljanje vode preko vlažnog razdoblja jeseni i zime...

Uz dobrog partnera lakše je proizvoditi

Dugi niz godina Žito grupa jedan je od vodećih poljoprivrednih proizvođača i organizatora poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj. Poljoprivredna proizvodnja zasniva se na 22.000 ha...

Gnojidba ječma

Za točno i racionalno planiranje gnojidbe ječma potrebno je obaviti analizu tla, a isto vrijedi i kod proizvodnje i svih drugih kultura. Bitan je i...

Repičin crvenoglavi buhač

Repičin crvenoglavi buhač crno-plave je ili zelenkasto plave boje, metalna sjaja. Ličinke imaju razvijena tri para prsnih nogu po čemu se razlikuju od ličinki...

Kada treba obaviti prvu prihranu pšenice?

Prvu prihranu treba obaviti u proljeće čim se osjeti da dolaze aktivne temperature koje omogućuju usvajanje dušika. To su dnevne temperature zraka oko 10ºC,...