Štete od kasnog mraza na kukuruzu

2455

Nakon nicanja i tijekom ranog porasta kukuruza mogu se temperature zraka kraće ili dulje razdoblje spustiti ispod 10°C, tj. ispod najnižih temperatura potrebnih za normalan rast i razvoj.

U danima kada prevladavaju pozitivne temperature ispod 10°C kukuruz u svojim listovima ne stvara nove hranjive tvari prijeko potrebne za rast. On tada troši hranjive tvari koje je prije stvorio za održanje svog života, za svoje disanje i zato gubi na težini. Listovi počnu gubiti zelenu, a zadobivati žutu boju. Ako takvi dani dugo potraju kukuruz poprima smeđu boju, a kada se do dogodi na više od pola njegovih listova, onda to može izazvati propadanje biljaka.

Međutim, to je u našim uvjetima vrlo rijetka pojava. Ipak takvo, za kukuruz hladno vrijeme, produljuje rani porast što može odgoditi nastup cvatnje. To nije povoljno jer se time produljuje cijela vegetacija kukuruza, što, kod kasnih hibrida, može smanjiti prinos i kakvoću prinosa.

Osim niskih pozitivnih temperatura mogu se u ranom porastu kukuruza u pojedinim danima pojaviti i kasni proljetni mrazevi. U ranom vegetativnom porastu mraz može uništiti u potpunosti uništiti mladi usjev, ali se takvo što u nas rijetko događa. Međutim, oštećenje gornjih, mlađih listova od mraza može se pojaviti u našim uvjetima. Sleta od mrazeva su naravno češće na rano zasijanom i ranije niknulom kukuruzu (nicanje nekad može nastupiti i prije svibnja) zato što je veća vjerojatnost pojave mrazeva. No, postoji mogućnost da se mraz u nekim godinama pojavi u prvoj dekadi svibnja, a rijetko kasnije.

Već slabi mrazevi – kad je temperatura zraka nekoliko stupnjeva ispod nule, uništavaju sve nadzemne dijelove biljke. Ali to ne znači da mrazevi moraju uništiti cijelu biljku. Dok je začetak buduće stabljike i metlice ispod površine tla, a to je, do pojave prvih šest listova, mraz oštećuje samo vidljive listove. Nekoliko dana poslije mraza pojavljuju se novi listovi i rast se kukuruza, uz malo zakašnjenje, nastavlja. Međutim, kad je nježni začetak metlice u razini tla ili iznad površine tla, to jest kad kukuruz ima više od šest razvijenih listova, mrazevi od nekoliko sati u rano jutro oštetit će ili uništiti taj začetak. Uništenje začetka znači ugibanje biljaka. Tada se polje kukuruza treba pregledati, utvrditi broj uginulih biljaka i donijeti odluku hoće li se ili neće presijavati kukuruz.

Što se tiče šteta od mrazeva na rano zasijanom i ranije niknulom kukuruzu treba istaknuti da ni najranije zasijani kukuruz u pravilu ne može do sredine svibnja doći u fazu šest razvijenih listova, kad mraz, kako smo već prije rečeno, potpuno uništava kukuruz. Prema tome, ako se i pojavi kasni mraz početkom svibnja, bit će oštećeni samo prvi listići, ali neće biti uništena i biljka kukuruza. Poslije kasnih mrazeva obično slijedi sunčano i toplije vrijeme, oštećeni kukuruz brzo se oporavlja, izlaze novi listovi i uz vrlo mali zastoj nastavlja rasti. Takav kukuruz ne smanjuje prinos u usporedbi s kasno sijanim kukuruzom koji u vrijeme pojave mrazeva još nije niknuo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.