Miskantus ili kineski šaš

4331

Svjetska industrija traži nove izvore energije. Sve veća je potreba za biljnim gorivom koje bi jednog dana zamijenilo fosilne izvore energije poput uglja, nafte ili zemnog plina.

Izvor: www.heritagemiscanthus.com
Izvor: www.heritagemiscanthus.com

Energetska biljka mora ispuniti nekoliko uvjeta: mora brzo rasti, ne isušivati previše tlo i biti upotrebljiva u razne svrhe. Sve ove uvjete ispunjava miskantus – visoko energetski usjev porijeklom iz tropskih i suptropskih krajeva Azije i Afrike. Mnogi smatraju miskantus (lat. Miscanthus x Gigantheus) gorivom budućnosti. Ovaj je rođak šećerne trske otporan na hladnoću pa daje urod čak i pri niskim temperaturama.

Podsjeća na bambus ili rogoz, raste do četiri metra, a uspijeva i u Srednjoj Europi. Kod nas je poznat i kao kineska trska ili kineski šaš. Zbog velikih dimenzija, na engleskom je dobio ime elephant grass (slonova trava).

Izvor čiste energije

Temeljita istraživanja provedena na miskantusu u Europi i SAD dokazala su da njegovo sagorijevanje osigurava ekonomično grijanje i struju. Osim za proizvodnju čiste energije, može se koristiti i za izolaciju kuća, izgradnju i u mnoge druge svrhe. Njegovo uzgajanje ne zahtijeva puno gnojiva niti korištenje kemikalija . Miskantus ne crpi puno vode iz tla. Kada ga posadite, možete ga koristiti dugi niz godina, jer daje urod 20 godina bez ponovne sadnje. Njegovo jeftino uzgajanje, brz rast i visok prinos u biomasi čine ga sve popularnijim biogorivom diljem svijeta, a od nedavno se ova biljka uzgaja i u Europi.

Jeftino grijanje

Miskantus je najučinkovitije, najčišće i najjeftinije gorivo na svijetu. Može se koristiti u obliku sječke ili briketa. Po jednom hektaru biljka daje 20-40 tona uroda koji se koristi najčešće za briketiranje. Biljka se preša u brikete bez ikakvog ljepila i ima izrazito visoku toplotnu energiju. Sadrži samo 15% vlage i pri izgaranju oslobađa 0% ugljičnog monoksida. U Europi već postoje ustanove (dječji vrtići, škole) koje koriste miskantus za jeftino i ekološko grijanje.

Učinkovito bio-gorivo

Miskantus se pokazao kao izuzetan energent. Daje više biomase od bilo kojeg drugog usjeva s izuzetkom šećerne trske, ali se za razliku od nje može uzgajati na širem prostoru. U usporedbi s kukuruzom, prinosi više biomase i više etanola. Tipičan hektar kukuruza daje 19 tona biomase i 1890 galona etanolskog goriva. S druge strane, miskantus proizvodi 40 tona biomase i 8125 galona etanola. Po učinkovitosti nadmašuje uljanu repicu, najrašireniji biljni energent u Europi.

Kod uljane je repice odnos između energije koja se uloži u uzgajanje i dobivene energije je 1:2, a kod miskantusa je fantastičnih 1:15! Po proračunima njemačkih znanstvenika, poljoprivrednik od jednog hektara miskantusa može svake godine dobiti količinu goriva koja odgovara 8.000 litara lož-ulja.

Brojne prednosti miskantusa:

– lako uzgajanje i održavanje
– mala potreba za gnojivom
– ekološka biljka, ne zahtijeva špricanje
– niska potrošnja vode
– neškodljiv za okoliš
– ima nizak ugljični otisak
– nije invazivan
– povećava biodiverzitet
– obnavlja tlo na kojem raste
– ima pristupačnu cijenu

Ciklus rasta

Obrazac miskantusovog rasta ponavlja se svake godine tijekom cijelog njegovog životnog vijeka. Stabljike niču svakog ožujka iz podzemnog kompleksa rizoma, a pretkraj kolovoza dosežu maksimalnu visinu. Usjev se preko zime ostavlja na polju. U to doba lišće pada na tlo reciklirajući hranjive tvari i osiguravajući zaštitni pokrov, koji u proljeće suzbija rast korova.

Krajnji su proizvod svakog ciklusa visoke trske koje sliče bambusovim. Početkom proljeća trske su spremne za žetvu. Može se izrezati na razne dimenzije, prešati u kuglice ili komadiće, a zatim se koristiti kao gorivo. Jedno polje miskantusa omogućuje žetvu svake godine u trajanju između 10 i 25 godina. Usjevi se mogu prerađivati uz pomoć postojeće poljoprivredne mašinerije, ali je u pripremi i nova specijalizirana oprema za preradu ove biljke.

Prihvaćen i u Europi

U Europskoj se Uniji miskantus koristi kao jeftino grijanje i izvor biogoriva poput etanola. Do 2050. bi mogao zadovoljavati 12 posto energetskih potreba u Europskoj Uniji. Osim za proizvodnju obnovljive energije, miskantus može poslužiti u mnoge druge svrhe. Od ove je trske moguće napraviti kvalitetnu izolaciju ili krov kao i vrstu plastike. Već postoje volani, branici i naplatci izrađeni od njega.

Pogodan je kao prostirka za konje, stoku i perad i kao sirovina za industrijsku upotrebu bilo koje vrste. Istraživači s bonskog sveučilišta od njega su napravili laki beton. Miskantus je dozvoljen za sadnju u EU, dok u Hrvatskoj se za sada može saditi samo uz posebnu dozvolu.

Izvor: http://alternativa-za-vas.com/

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.