Repičin crvenoglavi buhač

2932

Repičin crvenoglavi buhač crno-plave je ili zelenkasto plave boje, metalna sjaja. Ličinke imaju razvijena tri para prsnih nogu po čemu se razlikuju od ličinki pipa koje nemaju nogu.

Odrasli oblici crvenoglavog buhača javljaju se u početkom rujnu kada nastupa odlaganje jaja u tlo. Odlaganje jaja je moguće kod temperatura od 4 do 14°C. Ličinke su bijele sa smeđom glavom, imaju tri para nogu (za razliku od proljetnih pipa koje nemaju noge) i ubušuju se na početku u peteljke listova, a nakon toga i u stabljiku pa tijekom rasta biljke mogu dospjeti sve do cvata. Prve ličinke se mogu javiti koncem rujna no za to je prema podatcima iz literature potrebna suma temperatura oko 160°C no samo zbrajanjem temperature iznad 7°C. Većinom se ubušivanje odvija tijekom listopada, studenog i prosinca. Ličinke tijekom proljeća odlaze u tlo na kukuljenje. Odrasli oblici ovog štetnika javljaju se u svibnju gdje se hrane lišćem ne čineći štete te odlaze nakon toga na ljetnu dijapauzu.

Najveće štete rade ličinke koje se penju na biljke i ubušuju u peteljke, a kasnije i unutar stabljike praveći hodnike prema terminalnom pupu. Šupljine koje su ličinke izbušile mogu se napuniti vodom koja se za jačeg mraza širi, uzrokujući raspucavanje biljaka.

Za razvoj crvenoglavog repičinog buhača optimalno je toplo vrijeme uz manje oborina, što ženkama omogućava odlaganje 300 i više jaja, dok ličinke mogu ući u zimu u većim razvojnim stadijima.
Budući da ovaj štetnik čini štete tijekom cijele jeseni, potrebno je njegovo praćenje i tijekom listopada i u studenom. Prema podatcima iz naše literature pragom odluke smatraju se ovisno o metodi praćenja:
– 0,5 buhača po dužnom metru pregledanog reda
– 2 buhača/m²
– 15 buhača/dnevno ulovom u žutoj posudi
– 2-3 ličinke u biljci u studenom.

SREDSTVA ZA SUZBIJANJE OVOG ŠTETNIKA U ULJANOJ REPICI:

FASTAC ® 10 EC – repin buhač, pipa terminalnog pupa, repičin sjajnik, repičina pipa komušarica, repičina mušica komušarica

CHROMOREL ® – D – repičin sjajnik, velika repičina pipa

PYRINEX ® 250 ME (klorpirifos 250 g/l) – repičin sjajnik, repičina pipa komušarica

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.