Upotreba zeolita u poljoprivredi

5288

Zeoliti su minerali koji su vulkanskim putem došli iz utrobe zemlje. U dodiru s alkalnim slanim vodama u toku milijuna godina, formiran je zeolitsko kamenje aluminijsko silikatnog sastava.

zeolit

Do sada su utvrđene 194 vrste prirodnih zeolita. Zeoliti imaju kristalnu rešetkastu strukturu kao pčelinje saće u formi tetraedra koji predstavljaju molekularno sito. Kristali zeolita formiraju čitav labirint kanala i pora različitog profila od čega ovisi i vrsta zeolita.

Ta vrlo otvorena mreža kanala ili mikro pora ima relativno ogromnu površinu. Pola kilograma zeolitskog praha ima površinu nogometnog igrališta. Zato mala količina zeolita koji je pravilno aktiviran i primjereno usmjeren ima ogroman učinak. U zeolitima su deponirana jedinstvena svojstva koja ga razlikuju od svih minerala na Zemlji. Njegova čudesna svojstva su otkrivena tek u drugoj polovici 20-tog stoljeća.

Osnovno svojstvo svih zeolita je kapacitet kationske razmjene (CEC – cation exchange capacity). To je sposobnost zeolita da u svoju nano (milijunski dio milimetra) poroznu molekularnu strukturu privlači kao magnetom i upija, razmijenjuje pozitivno naelektrizirane katione i negativne anione. Na taj način selektivno absorbira specifične molekule plinova, vode, vrši razmjenu vlastitih kationaa za druge katone na bazi jonske selektivnosti. Time se vrše osnovni procesi aktiviranja uspavanih sposobnosti zeolita.

Zeoliti tako predstavljaju prirodan ekološki čist lijek protiv svih zagađivača na planeti, posebno onih koje čini čovjek kao najveći zagađivač. Postupkom prerade zeolita najvažnije je da se termičkom obradom iz kristalne rešetke zeolita ukloni voda koja zauzima 55% molekularnog prostora. U taj prostor kroz molekularno sito se vrši kationska razmjena. Taj proces se odvija u nano uvjetima tako da se ne mjenja ni fizička ni kemijska matrica zeolita niti njegov volumen. Tako prerađeni, aktivirani zeolit predstavlja ekološki čist upijač svih vrsta zagađivača, vode, zraka, zemljišta, uključujući i radioaktivna zagađenja. Nuklearna centrala u Černobilu je dekontaminirana zeolitom. Dekontaminacija u Fukušimi se također vrši zeolitom.

Potreba za preparatima na bazi zeolita raste proporcionalno sa rastom zagađenja planeta. I pored toga dosadašnja prerada prirodnih zeolita je vrlo skromna – iznosi svega oko 3 000 000 tona. Od toga 2 000 000 tona se odnosi na Kinu, a na SAD samo 69 000 tona.

Zeolit se u poljoprivredi upotrebljava kao:

• Meliorant u poboljšavanju kvalitete zemljišta, plodnosti, vodene i zračne propustljivosti, sposobnosti upijanja i zadržavanja vode u zemljištu. Osiguravaju izvor laganog ispuštanja kalijevog karbonata i dušika prema potrebama biljaka. Ova osobina razvija korijenski sistem biljaka i ublažava sušne cikluse. Zato se široko primjenjuje u ratarstvu, povrtlarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu kao organsko-mineralni supstrat za stimulaciju rasta, povećanje roda kultura, uz smanjenje troškova. Zabilježeni su primjeri povećanja roda žitarica do 20%, kukuruza do 26%, repe do 63% itd. Neki navode podatke za žitarice čak do 90%, kod paprike 85%, kod krumpira 54% itd.

• Kao dodatak za uzgoj povrća gde se postižu odlični rezultati, povećava klijavost sjemena i smanjuju bolesti biljaka. U sastavu povećava efektivnost i dužinu djelovanja, kao nosioci i stimulatori djelovanja herbicida, preparata za stimulaciju rasta i dr. ;

• Kao zamjena za štetna umjetna dušična gnojiva ekološki čistim zeolitskim. Time oplemenjuje zemlju, omogućuje organski zdravu hranu, ekološki čistu, spriječava prodiranje opasnih tvari da zagađuju vodotokove;

• Za absorbciju amonijaka i amonijskih plinova i smanjenje konverzije dušika u nitrate kao osnovnog uzročnika zagađenja zemljišta;

• U ishrani životinja u stočarstvu zeoliti poboljšavaju sve performanse njihovog rasta, smanjuju amonijak do 80%, povećavaju gustoću kostiju, sprečavaju otrovanja, u visokom stupnju poboljšavaju konverziju hrane. Stoka dobija brže na težini, uz manje hrane, smanjuje se smrtnost i produžava život. Kod peradi povećava se rastvorljivost fosfata i dobijaju kvalitetnija jaja, poboljšava čvrstina kostiju. Mliječne krave daju više mlijeka, spriječava se pojava mastitisa, kvaliteta mesa je vrlo visoka. U farmama, stajama i torovima koje koriste zeolit potpuno se eliminiraju neugodni mirisi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.