Kako spriječiti smrzavanje cvjetače

2470

S obzirom na dužinu vegetacije, često se dešava da niske temperature prekidaju rast i razvitak cvjetače, pa i uništavaju njegov konzumni dio – ružu.

cvjetaca

Kako bi se ova pojava spiječila, potrebno je, prije svega, voditi računa o izboru sorte. To znači da za postrnu proizvodnju cvjetače treba birati uglavnom sorte i hibride s kraćom vegetacijom.

Ako se o tome nije vodilo računa, pa su korištene sorte duge vegetacije, izmrzavanje i propadanje ruža cvjetače spriječava se tako što se cijele biljke s korijenom i busenom zemlje izvade i prenesu na dorastanje u hladne leje, niske, poluvisoke ili visoke plastične tunele, plastenike ili staklenike.

Na tim mjestima se iščupane biljke cvjetače sade na isti međuredni razmak kao i na polju. Ovaj posao se odrađuje prije pojave jačih mrazeva. Prethodno treba izvađene biljke sortirati po veličini. Dorastanje se odvija u tami, na temperaturi od nula do dva stupnja.

U nekoliko narednih mjeseci (jedan do tri) hranjive tvari iz stabla i listova premještaju se u ruže karfiola. Po kvadratnom metru se može dobiti od 25 do 40 ruža. Postoji još jedan način za sprječavanje izmrzavanja i propadanje ruža. To je proizvodnja cvjetače za dorastanje. Riječ je o sortama duge vegetacije. Ove sorte siju se u otvorene leje krajem srpnja, a rasađuju u fazi dobro razvijene presadnice tijekom kolovoza i početkom rujna.

Prije nego što nastupe velike hladnoće, ove biljke se zajedno s korijenom i grumenom zemlje vade i presađuju u hladne leje, plastične tunele ili podrume. Biljke se drže u mraku na temperaturi od jedan do tri stupnja, a dozrijevanje cvjetače obavlja se na račun hranjivih tvari listova u cvatnji.

Dorastanje protječe sporo, a može trajati i po nekoliko mjeseci. Ovakve ruže beru se počevši od studenog pa sve do veljače. Po kvadratnom metru može se dobiti 30 do 40 ruža, ili pet do 15 kilograma ruža cvjetače.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.