Kako dezinficirati nastambe za stoku?

2367

Isušivanje je odlična metoda koja se sastoji u izlaganju predmeta suncu, koje je svojim zrakama dobar dezinficijens.

dezinfekcija

Paljenjem i žarenjem dezinficiraju se željezni, metalni i predmeti od kamena, keramike i betona, za što se najviše koriste tzv. letlampe ili neka druga naprava koja izbacuje vrući plamen. Postupak paljenja mora biti vrlo oprezan da ne dođe do požara.

Vruća voda odlična je za iskuhavanje predmeta i robe koja podnosi kuhanje ili parenje. Kuhanje traje 30 minuta ako se radi o bakterijama, ali ako je riječ o sporama koje su otporne kuhanje, treba trajati i 2 sata od momenta uzavrelosti vode. Vruća voda koristi se i primjenjuje za parenje objekata pri kombiniranoj dezinfekciji. Kemijska dezinfekcija najviše je u uporabi na suzbijanju zaraznih bolesti, ali i kurativno u vrijeme trajanja bolesti. Oni kemijskim raskuživanjem koriste različite vrste kemijskih sredstava koja uništavaju negativne bakterije, spore, viruse, plijesni i neke vrste parazita.

Takva vrst dezinfekcije zavisi od koncentracije i trajanja djelovanja kemijskog spoja i temperature pri kojoj se dezinfekcija obavlja te o količini i stanju bakterija ili spora mikroorganizama.

Danas je velik izbor kemijskih sredstava i spojeva koji se prema napisanim uputama na preparatu ili veterinarskom savjetu koriste za dezinfekciju, kao što su:
– klorni i jodni dezinficijensi, amonijevi spojevi, sapuni, lužine, fenol, krezol, lizol kreloni i već spomenuti halamid, formalini, ozon, kalijev hipermangan, superoksidi, peroctena kiselina, solna i borna kiselina te neke anilinske boje i slični.

Svaki taj dezinficijens ima svoju određenu svrhu i određenu zonu djelovanja. Zato svako kupljeno dezinfekcijsko sredstvo mora imati uputu za pripremu oblika i načina korištenja.

Preporučljivo je da se pri svakoj dezinfekciji traži, uz pisanu uputu, i savjet stručnjaka o izboru dezinficijensa kako bi se izbjegle štete zbog neodgovarajućeg sredstva prije raskuživanja predmeta, stvari, opreme, stočarskih nastambi pri obiteljskom stočarskom gospodarstvu.

Spomenuti halamid vrlo je dobro dezinfekcijsko sredstvo s vodom (0,2 – 0,3%) osobito za tovilišta, jer je njime jednostavno raditi prskalicom, a odličan je za uništavanje klica bolesti. Neškodljiv je za ruke i nije opasan za ljude i životinje, ne oštećuje drvo, kožu, kovinu i gume.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.