Gljivice na kukuruzu

478

Na zrnu kukuruza u polju tijekom vegetacije, a pogotovo kasnije, tijekom skladištenja, javlja se veći broj gljivica, koje značajno mogu utjecati na urod, a naročito na kvalitetu zrna kukuruza.

pljesnivost

Najvažniji problem koji se veže uz te parazitske gljivice jest stvaranje određenih spojeva koji imaju izrazito štetno djelovanje na ljude i životinje ako se hrane takvim zaraženim kukuruzom. Spojevi koje stvaraju te gljivice nazivaju se mikotoksini i oni mogu uzrokovati vrlo opasne bolesti zvane mikotoksikoze, kako na čovjeku tako i na životinjama koje se hrane zaraženim kukuruzom. Mikotoksini su vrlo opasni za zdravlje čovjeka i životinja i stoga je vrlo važno uočiti prisutnost tih gljivica i takav kukuruz potpuno izbaciti iz prerade za hranu ljudi i domaćih životinja. Kod nas se čini upravo velika greška jer se vrlo često baš takav zaraženi kukuruz koristi za hranjenje domaćih životinja, prije svega svinja, a onda preko mesa koje konzumiramo od životinja hranjenih takvim kukuruzom, mikotoksini koji se tada već nalaze u mesu, uzrokuju bolesti zvane mikotoksikoze i na ljudima.

Pljesnivost kukuruza je, znači, zajednički naziv za bolesti na zrnu kukuruza, koje uzrokuje više vrsta patogenih gljivica i ova bolest je najštetnija i najopasnija bolest na kukuruzu u našim uvjetima, ali i u cijelom svijetu. Bolest se javlja krajem vegetacije još u polju na klipu kukuruza, ali i kasnije u tijeku skladištenja u silosima. Najvažniji uzročnici su dobro poznate gljivice iz roda Fusarium. Jedna od njih uzrokuje tzv. ružičastu pljesnivost kukuruza. Obično se simptomi javljaju ili na dnu ili na vrhu klipa kukuruza, a između redova zrna pojavljuje se karakteristični svijetloružičasti micelij po kome se bolest i naziva ružičasta pljesnivost i vrlo se lako raspoznaje. I druge vrste gljivica iz roda Fusarium također uzrokuju pljesnivost, pa se naziva fuzarijska pljesnivost. Simptomi se javljaju obično na pojedinačnim zrnima ili skupini zrna, a preko njih se formira karakteristična brašnasta bijela prevlaka.

Time se ovi simptomi razlikuju od simptoma ružičaste fuzarijske pljesnivosti, koja se javlja na dijelovima klipa (vrhu ili dnu) ili čak na cijelom klipu i stvara ružičasti micelij. Uz gljivice iz roda Fusarium pljesnivost na kukuruzu mogu izazvati i druge gljivice. One obično naseljavaju mehanička oštećenja zrna kukuruza, stvarajući karakteristične prevlake. Ako se radi o gljivicama iz roda Aspergillus, onda su to crne ili zeleno-žute prevlake, a ako se radi o rodu Penicillium, onda su to prevlake plavo-zelene boje. Može se reći za sve spomenute gljivice da su one uvijek prisutne u prirodi na poljima kukuruza, a intenzivnije se javljaju u uvjetima vlažnog vremena, s time da je vlažno i toplo vrijeme pogodnije za širenje bolesti koji uzrokuju gljivice iz roda Fusarium, a vlažno i hladno vrijeme za druge spomenute gljivice.

Iz polja ove gljivice nastavljaju razvoj na zrnu kukuruza i tijekom skladištenja, pogotovo ako uvjeti u skladištima odgovaraju za njihov razvoj, a to se obično događa ako se skladišti kukuruz koji je još vlažan. Zaštita od pojave ovih izrazito štetnih i za zdravlje ljudi i životinja opasnih gljivica provodi se uzgojem otpornijih kultivara, a bitno je da kukuruz koji ide u skladišta bude s malim postotkom vlage i da skladišta imaju mogućnost za prozračivanje, čime se smanjuje mogućnost razvoja ovih gljivica, a time i pojave mikotoksina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here