Kako ukiseliti kupus?

3024

Kupus se u većini slučajeva kiseli na način da se zdrave glavice odabranih sorti (futoški, slava, varaždinski i dr.) prvotno očiste od vanjskog lišća.

kiseli kupus

Potom se glavice oslobađaju korijena, koji se izdubi (nožem), te se u nastalu šupljinu stavlja sol. Na dno oprane plastične bačve ili neke druge posude za kiseljenje položimo nekoliko listova kupusa a zatim pripremljene glavice slažemo u redove. Između glavica u redovima treba biti što manja šupljina koja se obično popunjava četvrtinama i ribanim glavicama naizmjence. Mogu se također dodati i odgovarajući začini (papar, lovorov list, timjan, kopar), premda će dostatno biti i nekoliko zrna kukuruza koji će kupusu dati lijepu žutu boju. Pored toga, svaki složeni red dodatno posolimo šakom soli te po punjenju bačvu i poklopimo.

Kupus ostavimo preko noći da se malo «slegne». Nakon toga mu se dodaje voda koja se poslije nekog vremena pregleda i nadopuni jer će u protivnom doći do pojave nečistoga vrenja. Bačva se na koncu dobro i zatvori. Voda mora obvezno biti iznad razine posljednjeg reda kupusa u bačvi. Koncentracija soli treba iznositi 1,25 %, početna temperatura 25 stupnjeva C te obvezno moramo spriječiti pristup zraka. To su uostalom i tri glavna uvjeta bez kojih i nema uspješnog kiseljenja kupusa.

A dobro ukiseljen, kupus predstavlja odlično sredstvo za pročišćavanje organizma, pa se preporuča barem jednom tjedno pojesti žlicu do dvije kiselog kupusa ili popiti čašu njegovog «rasola». Tim više što navedeni sok od kupusa povoljno djeluje na sluzokožu a dugim kuhanjem se ipak razaraju i njegovi najvrjedniji sastojci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.