Kako registrirati mljekomat?

2105

Dobar mljekomat koji će zadovoljiti kupce svih dobnih skupina treba imati dobar softver i opremu za plaćanje u kovanicama, papirnatom novcu, karticama i povrat novca, izdavanje računa sa svim potrebnim podacima, higijensko samoodržavanje ispiranjem komore za točenje, dovoljan kapacitet te police za prodaju flaša.

Da bi zadovoljili potrebe malo zahtjevnijih kupaca automati za mlijeko mogu imati i police za prodaju sira – siromate.

Zahtjev za registraciju mljekomata podnosi se na obrascu koji možete naći na slijedećem linku:
http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=119.

Uz popunjen i potpisan zahtjev potrebno je dostaviti 35,00 kn državnih biljega i kopiju rješenja iz upisnika poljoprivrednih gospodarstava (za obrte i tvrtke: obrtnica, izvod iz registra trgovačkog suda).

Sve zajedno se šalje na slijedeću adresu:
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
UPRAVA ZA VETERINARSTVO I SIGURNOST HRANE
SEKTOR VETERINARSKOG JAVNOG ZDRAVSTVA I SIGURNOSTI HRANE
PLANINSKA 2a, 10000 ZAGREB

U slučaju promjena i prestanka prodaje mlijeka putem mljekomata potrebno je u roku od 30 dana podnijeti Zahtjev za brisanje objekata iz upisnika registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji se nalazi na linku:
http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=2316.

Uz popunjen i potpisan zahtjev potrebno je dostaviti 35,00 kn državnih biljega i poslati na istu, gore navedenu adresu.

Na mljekomatu moraju biti dostupne najmanje sljedeće informacije:
• opis proizvoda (»sirovo mlijeko«) i upozorenje o mogućem štetnom utjecaju na određene kategorije ljudi s preporukom o toplinskoj obradi prije konzumacije;
• ime, adresa i kontakt podaci proizvođača;
• evidencijski broj mljekomata s izvoda iz Upisnika registriranih objekata;
• datum mužnje;
• datum i sat punjenja mljekomata.

UVJETI ZA MLIJEKO U MLJEKOMATIMA

• temperatura mlijeka u mljekomatu mora biti vidljivo istaknuta na ekranu (display-u);
• materijal za pakiranje mora biti u skladu s propisanim uvjetima za tu vrstu hrane;
• sirovo mlijeko u mljekomatu ne smije biti starije od 24 sata od mužnje;
• sirovo mlijeko prije otpreme s gospodarstva podrijetla mora biti ohlađeno na temperaturu od 6-8 °C;
• sirovo mlijeko u mljekomatu mora se održavati na temperaturi od 0 – 4 °C;
• sirovo mlijeko koje nije prodano putem mljekomata može se koristiti za proizvodnju mliječnih proizvoda ili za hranu za životinje, na istom gospodarstvu;
• spremnik koji se koristi za prijevoz sirovoga mlijeka, potrebno je nakon svake upotrebe očistiti i dezinficirati.

Prodaju sirovog mlijeka na jednom automatu može obavljati samo jedan proizvođač mlijeka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.