Kalorijska vrijednost ogrjevnog drva
Jedan od najvažnijih činitelja koji utječu na kalorijsku vrijednost je udio vlage u drvetu. Vlaga se određuje u jedinicama energije po jedinici volumena, a...
Dizajniranje kvalitete svinjskog mesa
U prehrani ljudi zdravstveno su poželjne masti s više nezasićenih masnih kiselina. Svinje veće mesnatosti imaju manje masti, koja je, zbog većeg sadržaja alfa-linolne...
Božićna pšenica
Božićna pšenica se uobičajeno sije 13 dana prije Božića.
Sjetva se obavlja u posebne posude koje su nešto šire od standardnih ali i dublje.
Prije same...
Kako spriječiti smrzavanje cvjetače
S obzirom na dužinu vegetacije, često se dešava da niske temperature prekidaju rast i razvitak cvjetače, pa i uništavaju njegov konzumni dio - ružu.
Kako...
Pelet za čišćenje ložišta kotlova
Peleti za čišćenje ložišta kotlova za centralno grijanje, ložišta sobnih peći, kamina, kao i ložišta kotlova i kamina na pelet jednostavan su i učinkovit...
Meki mamci – najbolje rješenje za suzbijanje štetnih glodavaca
U suzbijanju štetnih glodavaca danas se najčešće koriste zatrovani mamci. Zatrovani mamci se koriste u različitim formulacijama, ali najveća se učinkovitost postiže mekim mamcima....
Volovod napada i smilje
Volovod (Orobanche) je rod jednogodišnjih ili višegodišnjih zeljastih biljaka iz porodice volovodki (Orobanchaceae). Rod sadrži oko 200 vrsta biljaka koje parazitiraju na drugim biljkama.
Biljke...
Kako povećati proizvodnju bez prekomjerne upotrebe mineralnih gnojiva i pesticida?
Sve alternativne metode i postupci stavljaju proizvodnju bilja i tlo u nezavidan položaj, iz kojega se traži da majka priroda da najviše što može,...
Ljetne opasnosti iz prirode
Ubodi i ugrizi kukaca, tijekom ljetnih mjeseci, znaju biti veoma neugodni jer izazivaju bol, svrbež, crvenilo, oteklinu, a u težim slučajevima nastupaju različite alergijske...
Nove vrste stršljena
Unazad nekoliko godina u našoj zemlji otkriveno je desetke novih vrsta kukaca koje potječu s drugih kontinenata.
Sve očitije klimatske promjene, intenzivna trgovina sa zemljama...
Znate li što je konzervacijska poljoprivreda
Konzervacijska poljoprivreda, poznata i kao održiva poljoprivreda ili ekološka poljoprivreda, jest način gospodarenja poljoprivrednim resursima koji ima za cilj povećati produktivnost i očuvati prirodne...
Brašno od žira
Postojanje žira u ljudskoj prehrani datira unazad 30.000 godina. Najpoznatiji korisnici žira su kalifornijska plemena koja su prije otprilike 14.000 godina kao glavnu prehrambenu...
Hranidba i tov svinja za domaći kulen
Budući da se svinje za proizvodnju kulena kolju sa 18 i više mjeseci, hranidba odnosno tov ne smije biti intenzivan.
Dnevni obroci trebaju osigurati dostatno...
Rovci se hrane korijenjem
Rovac (Gryllotalpa gryllotalpa) je jedan od naših najvećih kukaca, dužine 4-5 cm, smeđe boje, s kratkim krilima.
Prednji par nogu prilagođen je za kopanje. Proširen...