Spolna i tjelesna dozrelost nazimica

9005

Nazimica je žensko grlo odabrano i othranjivano za rasplodnu upotrebu. Prevodi se u rasplodnu kategoriju kada se počne iskorištavati za pripust ili kada oprasi prve potomke.

svinja

Nazimica postaje krmača, kada oprasi svoje 1. leglo. Takva se plotkinja naziva i prvopraskinja. Ona koja je oprasila 2. leglo drugopraskinja itd.

Nazimica se nalazi u pubertetu u dobi od 4 mjeseca. U to vrijeme počinju raditi jajnici. Javljaju se prvi znaci gonjenja ali bez refleksa stajanja i bez mogućnosti održavanja žutog tijela. Zbog izostanka ovulacije, prvih nekoliko estrusa je neplodno. Za nazimicu kažemo daje spolno zrela, kada se pojava estrusa ustali tj. kada se javlja svaki 21. dan.

Nagon za tjeranjem (bucanje, cvilenje, bukarenje) u nazimica prvi put se javlja u dobi od oko 5 mjeseci. Mnogi smatraju da je nazimica kod prvog bucanja spolno zrela. Ako bi nazimicu pri prvom bucanju pripustili, mogli bi pogriješiti, jer nazimice još nisu sposobne za rasplodnu upotrebu. One su premlade i nisu dovoljno razvijene za iznošenje plodova. Takva bi grla kasnije mogla zaostati u rastu i razvoju, što bi dovelo do smanjenja proizvodnje. Zato se smatra daje dob oko 7 mjeseci najpovoljnija za prvi pripust nazimica, a ona nebi smjela biti laganija od 100 kg-

Optimalna dob za oplodnju nazimica je treće bucanje, računajući od početka puberteta. Da bi se nazimice oplodile u optimalnoj dobi, preporučuje se njihovo ranije uvođenje u pubertet izazivanjem estrusa i ovulacije stimuliranjem sa spolno zrelim nerastom. Nerast djeluje na nazimice svojim mirisom, izgledom, oglašavanjem i dodirom. Miris je naročito važan za aktiviranje hormonalnog sustava nazimica. On je odgovoran za pojavu estrusa. Miris potječe od tzferomona, kojeg nerast izlučuje u slini i mokraći. Za takav način izazivanja estrusa pogodniji su stariji nerasti koji proizvode mnogo sline.

Da bi uspjeh stimuliranja estrusa nerastom bio što veći, potrebno je:

  • Pravovremeno započeti stimuliranjem estrusa.
  • Ne držati nazimice i nerastove zajedno u predpubertskom razdoblju. To doprinosi privikavanju nazimica na nerastove.
  • Češće mijenjati nerastove za stimuliranje. Na taj se način sprječava privikavanje nazimica na nerastove.

Učinkovita metoda za otkrivanje estrusa nazimica je masiranje slabina uz prisutnost nerasta s izraženim libidom u susjednom boksu. Pritisak na leđa nazimice prema sredini grebena također je učinkovit. Nazimice koje se ne bucaju unutar 30 dana, nakon stimuliranja s nerastom, možemo tretirati hormonima. Injekcija gonadotropina (serum ždrebnih kobila – SŽK) izazvat će gonjenje nazimica i ovulaciju. Hormonski pripravci za izazivanje gonjenja upotrebljavaju se najčešće u mnoštvenoj proizvodnji. Tako se izbjegava nedostatni broj nazimica do kojeg često dolazi ljeti zbog nepovoljnog djelovanja visokih temperatura.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.