Pripremno razdoblje u proizvodnji mlijeka

2313

Pripremno razdoblje za telenje započinje suhostajem, a završava uvodom u mliječnost, odnosno otprilike mjesec dana nakon telenja.


Suhostaj

Započinje zasušenjem krave metodom smanjivanja hranidbe bogatih energetskih krmiva i završava trenutkom telenja krave. Suhostaj traje najmanje 40 dana, a to je razdoblje prije teljenja u kojem se krave zasušuju prekidom proizvodnje mlijeka da bi se omogućio razvoj fetusa. U tom razdoblju fetus dobije oko 60% svoje ukupne mase. Suhostaj ( za krave sa normalnim proizvodnim ciklusom) se vrši na sljedeći način:

  • 7-10 dana prije zasušivanja krave dobijaju samo livadno sijeno i vodu,broj mužnji se ne smanjuje
  • nakon zadnje mužnje u svaku sisu se stavlja antibiotik ( protiv mastitisa )

Krave se hrane sa hranom koja sadrži manje energije a više sirovih vlakana ( više silaže i sjenaže manje koncentrata i smjese ). U prosjeku dužina se suhostaja kreće oko 60 dana. U tome se razdoblju kravi daje mogućnost stvaranja određenih tjelesnih rezervi, koje će joj osigurati stvaranje dovoljne količine kolostruma nakon telenja. Bez pravovremenoga suhostaja, ne dolazi niti do stvaranja dovoljne količine kolostruma. Tijekom suhostaja razvoj ploda (teleta) u kravi je najintenzivniji i dostiže skoro 80% ukupne tjelesne mase. U tome razdoblju dolazi do regeneracije papila i sluznica te vraćanja tonusa mišića buraga. Također dolazi do obnavljanja stanica mliječnih alveola i kapilara vimena. Krave u suhostaju
smještaju se u odjel za suhostaj (ako na farmi postoji takav odjel), pri čemu bi životinje imale mogućnost slobodnoga kretanja, odnosno ne bi trebale biti vezane.

Važno je naglasiti da u tome razdoblju treba biti oprezan s količinom kalcija u obroku, koji se daje kravama u suhostaju. Njegova količina ne bi trebala prelaziti 100 gr/dan, jer velike količine kalcija i široki odnos kalcija i fosfora mogu biti razlog pojave metaboličke bolesti poznate pod imenom mliječna groznica. Poželjan odnos kalcij:fosfor trebao bi biti 1,5:1.

Telenje i puerperij

Približno tjedan dana prije očekivanoga telenja krava se smješta u poseban dio farme namijenjen telenju. Taj bi odjel trebao biti odvojen od drugih
životinja, u kojem bi trebala biti maksimalna higijena i udobnost. Tele odmah nakon poroda treba popiti majčino mlijeko (kolostrum) zbog stjecanja vlastitoga imuniteta. Proizvođač mora voditi posebnu brigu o kravi koja se nalazi u tome razdoblju reprodukcijskoga ciklusa, jer životinje prolaze kroz vrlo osjetljive promjene koje mogu dovesti do pojave različitih bolesti, poput mliječne groznice, ketoze ili upale vimena.

Uvod u mliječnost i avans

Taj se tehnološki dio proizvodnje provodi u slučaju prvoga navedenoga načina hranidbe krava. Prva provjera mliječnosti radi se otprilike tjedan dana po telenju. Ako je proizvodnja krave bila do 20 kg mlijeka, to bi razdoblje trebalo trajati do 15 dana, a ako je bila 20 kg i više, uvod u mliječnost tada iznosi 21 dan. Na utvrđenu količinu mlijeka ukalkulira se i povećanje mliječnosti za razdoblje uvoda, i to za 25% (za proizvodnju do 20 kg) ili 30% (za proizvodnju mlijeka 20 kg i više). Sastavljeni obrok treba uvažiti tjelesne i predviđene proizvodne potrebe, koje će se postupno (najčešće svaki treći dan) povećavati, sve dok krava reagira povećanom proizvodnjom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.