Higijena muznih uređaja

2341

Pranje je potrebno obaviti odmah nakon prestanka mužnje. Sisne čaše treba temeljito oprati hladnom ili mlakom vodom, nikako vrućom vodom (jer se bjelančevine mlijeka zalijepe na stijenku sisnih guma i cijevi) ili prehladnom vodom (jer se tada na stijenkama zadrži mliječna mast)…

Najjednostavnije je oprati sisne čaše (guma) i gumene cijevi, tako da se čista voda iz posude uz pomoć podtlaka nekoliko puta propusti kroz cijeli sustav za mužnju ili direktno spojiti sisne čaše na vodovodnu slavinu. Nakon ispiranja, dio sustava se treba rastaviti i sve dijelove temeljito izribati četkom u toplome (45- 50°C) lužnatome sredstvu za pranje mljekarskoga pribora, a barem jednom tjedno kiselim sredstvom za čišćenje.

Sredstva za čišćenje u mljekarskoj industriji su Specijal 75-S (alkalno sredstvo), Specijal – KT (kiselo sredstvo), BIS LaktoKis, P3 Asepto N, P3 Horolith N, P3 Duett pulver, P3 Unisept, DILAC SPF (kiselo sredstvo), DIVOMIL FORTE (alkalno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju), DIVOTEL D (praškasto alkalno sredstvo za ručno čišćenje, dezinfekciju i dezodoraciju), Labudol NP-T (kombinirano sredstvo za pranje i za dezinfekciju), Zlatol MR-F i druga. Dijelove za mužnju treba oprati odgovarajućim četkama, aluminijske posude ne smiju se prati sredstvima koja sadržavaju sodu, niti se smiju upotrebljavati sredstva koja sadrže sumpor ili jod.

Nakon temeljitoga pranja sve očišćene dijelove treba isprati vrućom vodom da bismo uklonili sredstvo za pranje. Nakon pranja, čišćenja i ispiranja, sav se pribor ocijedi, a potom, uranjanjem u pripremljenu otopinu dezinficijensa (Izosan G, Izosan GL, P3 Oxonia), dezinficira. Ukoliko se za pranje i čišćenje upotrebljavaju kombinirana sredstva (P3 Topax 66, P3 Topax 56, CALGONIT D, CALGONIT LR, CALGONIT S, BIS C 5330, DIVOTEL D i dr.), nije potrebna naknadna dezinfekcija. Nakon dezinfekcije, sve dijelove sustava za mužnju treba okrenuti prema dolje, da se ocijede i osuše (sisne čaše također).

Sisne čaše, gumene dijelove sustava za mužnju, dobro je između dviju mužnji čuvati uronjene u otopinu dezinficijensa, a prije mužnje ih treba temeljito ocijediti. Otopine sredstava za pranje i čišćenje, kao i dezinficijense, treba često mijenjati. Za pranje i čišćenje treba koristiti samo određene posude, a sva sredstva trebaju biti spremljena, kako djeca i životinje ne bi mogle doći do njih i otrovati se. Rezervne gumene dijelove sustava za mužnju treba čuvati u tamnim prostorijama, zaprašene talkom.

Kod strojnoga pranja muznoga uređaja koriste se kemijska sredstva koja ne smiju utjecati na kakvoću mlijeka i biti otrovna za ljude. Pranje uređaja i opreme za mužnju obavlja se u tri faze:

1. pretpranje – hladnom ili mlakom vodom (300C), kada se uklanjaju ostaci mlijeka
2. glavno pranje – vodom temperature od 60-750C, s dodatkom sredstava za čišćenje koji se malo pjeni i to u količini od 100cm3/200 l vode,
3. ispiranje – hladnom vodom (odstranjuje se ostatak sredstava za pranje), uz dodatak sredstava za dezinfekciju.

Dezinfekcija se može vršiti fizičkim i kemijskim putem. Fizički postupci dezinfekcije su djelovanje topline (vodena para ili kipuća voda), a za kemijske postupke koriste se spojevi s klorom i jodom. Kemijski postupak podrazumijeva i povremenu promjenu dezinficijensa te mijenjanje pH sredstava za pranje i temperaturu otopine.

Kod sustava izravne mužnje u mljekovod te izmuzištima primjenjuje se kružno pranje cijevi i uređaja. Ono je najčešće automatsko (programirano) ili poluautomatsko.

Većina proizvođača daje upute za pranje i čišćenje uređaja i opreme kojih se treba pridržavati, no osnovne radnje koje treba obaviti nakon svake mužnje su:

– čišćenjem započeti čim je mužnja završena, a podtlačnu crpku i pulsator ostaviti da rade
– ukloniti svu vanjsku nečistoću iz svake sisne čaše i mlaznice
– provjeriti temperaturu vode (80°C) i namjestiti sisne čaše na mlaznice
– cijev za mlijeko spojiti na grijač vode a ventil postaviti u položaj za pranje
– vruća voda treba prolaziti kroz sustav dok ne padne na temperaturu od 65°C te se ispušta u posebnu sabirnu jamu,
– dodati odgovarajući deterdžent ili mješavinu deterdženta i dezinficijensa, uz vrijeme cirkulacije od 5-10 minuta,
– mješavinu deterdženta i dezinficijensa isprazniti u posebne spremnike,
– u sustav pustiti hladnu vodu, uz mogući dodatak 25 ml hipoklorita /40 litara vode,
– isključiti dodatnu i podtlačnu crpku, osušiti muznu jedinicu a zatim postaviti u položaj za rad.

Gumeni dijelovi moraju se oprati i dezinficirati, jer ih mliječna mast oštećuje. Da bismo ih donekle obnovili, moraju se uroniti u 0,5% otopinu deterdženta, u kojoj ostaju 2-3 dana, nakon čega se opet mogu koristiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.