Proizvodnja i gospodarenje stajskim gnojem goveda

2593

Stajski je gnoj važan nusproizvod u govedarskoj proizvodnji, a inače predstavlja vrijedno gnojivo u održavanju plodnosti tla.

Svakodnevnim čišćenjem staja u kojima borave goveda nastaju velike količine stajnjaka, koje je potrebno zbrinuti na određenu deponiju, sve do odvoza na predviđene poljoprivredne površine, gdje će se, zaoravanjem, unijeti u tlo. Ovisno o tome kako se drže goveda, postoji i razlika u konzistenciji stajnjaka. U stajama gdje se stelja stavlja ispod goveda dobiva se čvrsti stajnjak, a u stajama gdje ispod goveda nema stelje prevladava tekući stajnjak. Kategorija goveda, način smještaja i konzistencija stajnjaka određuju količinu gnoja koju je moguće očekivati kod goveda.

Struktura je stajnjaka vrlo različita, a na nju može utjecati vrsta obroka koju životinja jede, način skladištenja stajnjaka ili način rukovanja sa stajnjakom. Količina stelje važan je čimbenik koji određuje čvrstoću stajnjaka. Kod nas se za stelju najčešće koristi pšenična slama (ili slama drugih žitarica), a također prihvatljive prostirke mogu biti i suho lišće, strugotine drveta, pijesak i dr.

Vrijednosti stelje navedene u Tablici približne su, a za točniji izračun količine očekivanoga stajnjaka može se upotrijebiti sljedeća formula:

  • Količina stajnjaka = (suha tvar hrane (kg)/2 + suha tvar stelje (kg)) x 4
  • Primjer: Može se pretpostaviti da krava prosječno dnevno konzumira 18 kg suhe tvari hrane, uz to za stelju joj se mora osigurati dodatnih 3 kg stelje, koja, preračunata u suhu tvar, vrijedi 2,8 kg.. To znači da se može očekivati ukupna količina stajnjaka prema sljedećem izrazu:
  • Količina stajnjaka = (18 kg/2 + 2,8 kg) x 4= 11,8 x 4= 47,2 kg

Za održavanje kvalitete stajnjaka, potrebno ga je dobro spremiti i čuvati, jer se stajnjak odvozi na parcele periodično, odnosno nakon skidanja usjeva. Stoga je važno zadržati njegovu kvalitetu, kako bi gubici kemijskih elemenata bili što manji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.